Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.Projektiranje svjetlotehnike

  Osvjetljenje restorana i caffe bara

  Caffe barovi, kantine i restorani imaju puno umjetnog osvjetljenja. Razlike u načinu osvjetljenja ovise o specifičnom zahtjevu ambijenta: svjetlina i transparentnost čine dnevnu atmosferu, dok mekana rasvjeta, sa toplim svijetlim bojama stvara opuštajuću, mirnu večernju atmosferu.
  Dizajneri osvjetljenja u prvom redu brinu se o osvjetljenju stolova, dok je u drugom planu ostatak rasvjete. Iznimke su šankovi, kao i blagajne u samoposlužnim restoranima. Osnovni zahtjev za vizualno dobru izvedbu su primjerena razina svjetla i minimalan bljesak. Direktni bljesak je uzrokovan nezaštićenim lampama ili krivim rasvjetnim tijelima. Bljesak koji se reflektira pojavljuje se kao rezultat odsjaja na sjajnoj površini. Ugodna vizualna izvedba osigurana je uravnoteženom raspodjelom svjetla, odnosno osvjetljenje koje nije niti jednolično svijetlo niti "tužno" tamno.

  Akcentna rasvjeta
  Dekorativna i akcentna rasvjeta daje život i sjaj prostoru bez obzira da li je uređen u minimalističkom, intimnom ili ekstravagantnom tj. naglašenom dizajnu. Dinamika akcentne rasvjete potječe od razlike u osvjetljenju, igri sa potpunim kontrastima i sjenama oštrih rubova, različitih svjetlina i svjetlo incidencija, te tkanja čarolija sa bojama i konturama.
  Reflektori sa fokusiranim zrakama svjetlosti i sjajnim halogenim žaruljama daju živost staklu i porculanu.   Naglašena rasvjeta ističe arhitekturu sobe, reflektori postavljeni iznad ili u pod pored stupova bacaju dramatično svjetlo na njih, s pozadinskim osvjetljenjem staklene stijene privući će oko promatrača, udubljenjem izvora svjetlosti i optičkih sustava  naglašavaju se strukture lukova i zidova. Obojano i dinamičko svjetlo,  specijalni efekti kao što su maske za stvaranje sjena (gobo slike) i izmjenične boje pretvariti će sobu i periferne zone u pozornicu.

  Rasvjeta šanka, stolova i blagajni
  Posebnu pažnju treba obratiti na osvjetljenju u caffe barovima i švedskim stolovima jer su to mjesta gdje postoje zahtjevni vizualni zadaci. Jasnoća svjetla trebala bi biti dvostruko veća od one koja je u okruženju, a rasvjetna tijela trebaju biti dobro zaštićena. Privlačnost daje jasnoća, prvorazredan spektar boja te pravilna upotreba svjetala i sjajnih efekata na porculanu i staklu.
   Osvjetljenje na šanku trebao bi posao za osoblje učiniti lakšim, a također bi ono trebalo biti atraktivno. Dobro rješenje za takvu namjenu su male ugradne svjetiljke s halogenim žaruljama koje bi po mogućnosti trebale imati mogućnost regulacije. Takvi reflektori naglašavaju hranu bez izlaganja toplinskom zračenju. Dobar raspon boja (Ra index ≥ 80) je neophodan kako bi osigurali da hrana izgleda svježe i privlačno. Boja svijetla u svjetljkama koje se koriste trebala bi biti topla bijela (warm white) ili neutralna bijela (neutral white).
  Blagajne su radna mjesta koje trebaju biti bez odsjaja, preporučena srednja rasvijetljenost iznosi min 300 lux-a.

  Glavna rasvjeta
  Koncepti ugostiteljske rasvjete razlikuju se ovisno o funkcionalnosti koju trebaju ispuniti ( npr. ekskluzivni gurmanski restoran ima drugačiju rasvjetu nego bolnički kafić ili kantina), te o arhitekturi i veličini sobe, dnevnom svjetlu te načinu na koji su funkcije raspoređene.  Za glavnu rasvjetu u kafićima i restoranima dobro rješenje predstavljaju nadgradne ili ugradne stropne svjetiljke ili reflektori i svjetiljke na tračnim šinama. Alternativno mogu se koristiti viseće svjetiljke postavljene iznad stolova u kombinaciji s direktnim ili indirektnim zidnim svjetiljkama koje osvjetljavaju zidove i strop. Drugi ili čak treći sustav rasvjete koji se odvojeno uključuje  omogućava rasvjetnu atmosferu krojenu prema zahtjevima, različiti sustavi rasvjete daju strukturu sobi i odvajaju određena područja. Sva se rasvjeta mora moći „ugušiti“ odnosno svaka rasvjeta za sebe mora biti zasebno upravljana.
  Za samoposlužn objekte DIN EN 12464 zahtijeva jedinstvenu opću rasvjetu od 200 lux-a. U barovima i pubovima ova se uobičajenost namjerno ignorira, rasvjeta ovdje često je manja od 50 lux-a, a ona se može osigurati čak i  akcentnom rasvjetom. U takvim slučajevima preporučuje se postaviti drugi sustav rasvjete kojim se postiže 300 lux-a koji će omogućiti bolju rasvjetu pri čišćenju objekta.   Druge važne značajke  koje daju na kvaliteti su i  mogućnost spektra boja i svjetla boje žarulja. To je iz razloga što je indeks raspona boja  Ra ≥ 80 potreban da osigura svježiji i primamljiviji izgled hrane. Žarulje kao što su kompaktna florescentna žarulja sa toplo-bijelim ili neutralno-bijelim zrakama se posebno preporučuju. Prednost takvih izvora svjetlosti je da se njima ostvaruje vrlo ekonomična rasvjeta.

  Osvjetljenje stola
  Tamo gdje je razina osvjetljenja stola veća od osvjetljenja okoline, osobe koji sjede za istim stolom mogu jasnije razaznati međusobne kretnje i izraze lica ljudi. Ako su iznad stolova viseće svjetiljke, one trebaju biti pozicionirane oko 60 cm iznad stola, odnosno nešto iznad razine očiju. Gosti tako nisu zaslijepljeni svjetiljkom ali i dalje imaju dobar pogled na osobu preko puta.    Žarulje prave boje svjetla s dobrim rasponom uzvrata boje potrebne su da bi poboljšale vizaualni izgled hrane. Za tu namjenu preporučuju se toplo bijele svjetiljke s halogenim žaruljama. 


  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC