Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.Projektiranje svjetlotehnike

  Rasvjeta spavaćih soba

  Osim osiguravanja glavne rasvjete, rasvjeta u spavaćoj sobi ima još tri zadatka: garderobna rasvjeta, rasvjeta ogledala i rasvjeta noćnih ormarića. Argumenti koji idu u prilog ovom funkcionalnom konceptu su danas jači nego ikad.
  Funkcionalnost više nije osnovni kriterij kao što je to bilo u prošlosti. Naglasak se danas stavlja na spavaće sobe sa „domaćom“ atmosferom koja je poduprijeta  s naglašenom rasvjetom. Ovo omogućava izbor raznovrsnih stilova rasvjetnih tijela i  kombinaciju direktnog, direktnog/indirektnog i indirektnog osvjetljenja.

  Rasvjeta uzglavlja (noćnih ormarića)
  Rasvjeta uzglavlja omogućena je sa stolnim rasvjetnim tijelima na noćnom ormariću ili zidnim rasvjetnim tijelima pričvršćenim pored ili iznad kreveta. Ta rasvjetna tijela moraju osigurati rasvjetu bez bljeska, reflektore koji se mogu pomicati i prilagođavati kako bi mogli biti smješteni prema zahtjevima. Mekano raspršujuće svijetlo je prihvatljivo, neprihvatljive su svjetiljke sa uskim snopom svjetlosti.  Za bračne krevete bi bilo najbolje uzeti rasvjetna tijela sa odvojenim prekidačima. Partner koji želi otići spavati ranije tako će biti manje uznemiravan. Prekidači u blizini kreveta bi trebali biti lako dostupni. Uobičajeno i praktično rješenje za sva druga rasvjetna tijela su multifunkcionalne sklopke koje se mogu koristiti i iz kreveta. Protuprovalni sustavi omogućavaju aktiviranje vanjskog osvjetljenja sa jedne pozicije unutar kuće u slučaju sumnjivih zvukova u okolici kuće. Instaliranje glavnog prekidača u blizini kreveta omogućava najbrži mogući odgovor.

  Rasvjeta ogledala
  Samostalno ili u sklopu toaletnog stolića ogledalo je uobičajeni namještaj u spavaćoj sobi. Da bi osigurali osvjetljenje bez sjene na ogledalu zidna rasvjeta trebala bi biti postavljena sa strane. Za veća ogledala ovo bočno osvjetljenje može biti uspješno zamijenjeno sa rasvjetnim tijelima iznad ogledala. Sva rasvjetna tijela trebala bi omogućavati rasvjetu bez bljeska. Dodatne zidne svjetiljke,rasvjeta slika, wallwashers osiguravaju indireknu rasvjetu, koja kao i rasvjeta ogledala naglašava cjelokupni rasvjetni sustav sobe.

  Osvjetljenje garderobe
  Čak i tamo gdje je glavno osvjetljenje dobro, često nema dovoljno svjetla za lako pronalaženje garderobe. Ovdje je pomoć pružena rasvjetnim tijelima postavljenim oko 50-80 cm od ormara na stropu i usmjereni da osvjetljavaju unutrašnjost ormara kad su vrata otvorena. Ta posebna rasvjeta može također biti uvrštena u glavni rasvjetni sustav. 

   

  Alternativa ovom osvjetljenju su ugradne svjetiljke za namještaj. Za duboke ormare ugradne svjetiljke su često jedino rješenje zato što je svijetlo sa stropa blokirano policama i ne može primjereno osvijetliti donji dio ormara. Važna obavijest - ugradne svjetiljke koje su pričvršćene na drvo moraju osim VDE, ENEC i GS simbola imati i "MM" oznaku za zaštitu od požara.
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC