Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.



Projektiranje svjetlotehnike

  Kupaonska rasvjeta

  Harmonija, zdravlje i radost življenja- kupaonica je mjesto ugodnih asocijacija. Ključnu ulogu u kreiranju ugodne atmosfere u prostoru ima ispravno osvjetljenje.Glavni zahtjevi za idealnu kupaonsku rasvjetu su dobro glavno osvjetljenje i pravilno osvjetljenje ogledala. Topla boja svjetla i dobar uzvrat boje glavni su uvjeti za za nanošenje make-upa.
  Glavno osvjetljenje
  Nadgradne i ugradne svjetiljke posebno su prikladne za glavno osvjetljenje u kupaonici. Prema DIN EN 12464-1 osvjetljenje u kupaonici bi trebalo biti najmanje 200 lux-a.




  Osim toga uvjeta, zahtjevi ovise i o dizajnu, te o uređenju prostorije. U tamnoj se sobi reflektira manje svjetla nego u svjetlijoj, zato je potrebno imati više rasvjetnih tijela ili snažnije izvore svjetlosti. Rasvjetna tijela u kupaonici trebala bi imati simbole zaštite VDE/ENEC ili GS 
  U malim kupaonicama svjetlo uz ogledalo može biti dovoljno kao glavna rasvjeta, pa su dodatna svjetleća tijela na stropu nepotrebna. Za to su potrebna minimalno dva rasvjetna tijela na ogledalu, jedno s lijeve, a drugo s desne strane.

  Osvjetljenje u vlažnim prostorijama
  Kupaonice su mjesta gdje se susreću vlaga i električna energija, zato je potreban oprez i potrebno je poštivati određena pravila zbog sigurnosti. Rasvjeta u kupaonici uvijek mora odgovarati u skladu sa standardima utvrđenim u DIN VE 0100 PART 701.
  Glavno pravilo je da rasvjetna tijela smještena blizu tuša ili kade moraju biti zaštićena od špricanja ili mlazova vode (IPX4, IPX5) ili u suprotnom moraju dodatno biti štićeni tako da rade na zaštitnoj, extra niskoj voltaži od 12V. Za rasvjetu u tušu ili rasvjetu potrebnu za čitanje u kadi preporučuju se širokosnopni downlighteri.
  Važna napomena - kad kupujete rasvjetna tijela za kupaonicu bitno je da imaju sumbole za testove sigurnosti- VDE/ENEC ili GS.

  Rasvjeta ogledala
  Posebna pažnja treba se obratiti na rasvjetu ogledala. Za savršeni make-up potrebno je više od mirne ruke, tj. potrebno je ogledalo visoke kvalitete i prikladna rasvjeta. Rasvjetna tijela moraju biti instalirana na lijevoj i desnoj strani ogledala da bi osigurala rasvjetu bez sjene i bljeska.



  Dodatna rasvjetna tijela, pričvršćena iznad ogledala osiguravaju jednoliku rasvjetu preko velikih staklenih površina. Mora se voditi računa da svjetlo koje se postiže svjetiljkama postavljenim na ove načine nije tako jako da zaslijepi osobu koja gleda u ogledalo. Da bi se osigurala jednolika raspodjela svjetla, potrebnog za brijanje ili šminkanje dobar izbor su kućišta sa opalnim staklima. Za dobar spektar boja najvažniji je izbor žarulja. Preporučuju se inkadescentne žarulje, halogene žarulje i fluo žarulje tople boje.




  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC