Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.Projektiranje svjetlotehnike

  Balkonska i vrtna rasvjeta

  Za toplih ljetnih večeri, vrtna i balkonska rasvjeta povećava kućno okruženje. U slučaju da netko želi čitati, jesti ili se kartati treba više svijetla nego što se dobije od  svjetlosti svijeća.

  Kombinacija nepokretnih i pokretnih svjetiljki je u ovom slučaju dobro rješenje. Kod rasvjete s mogučnošću regulacije rasvjeta se može prilagoditi različitim zahtjevima koji se mogu dogoditi tijekom večeri. Čak i u hladnijem dobu godine vrtna i balkonska rasvjeta nastavlja povećavati kućno okruženje šireći vizualne granice.   Zbog sigurnosnih razloga, sva rasvjetna tijela korištena u vrtu ili na balkonima treba biti prilagođena za vanjsku upotrebu. Kvalitetne svjetiljke s visokim stupnjem zaštite su većinom otporne na sve vremenske uvjete. Kod izbora svjetiljki važno je uzeti u obzir svrhu za koju će se koristiti: svjetiljke za opću upotrebu i halogene žarulje dobar su izbor za privremene rasvjetne zadatke; fluo svjetiljke ili svjetiljke s fluo kompaktnim žaruljama tzv. štednim žaruljama bolji su izbor za ekonomičnu rasvjetu.

  Balkonska rasvjeta
   Za balkone zidne svjetiljke su najčešće najbolje rješenja za nepokretne rasvjetne sisteme. U slučajevima kad je balkon natkriven, ugradne ili nadgradne stropne svjetiljke su alternativno rješenje. Na malim balkonima, naravno nema potrebe za išta drugo osim pokretne rasvjete.
  Balkoni nisu jako duboke konstrukcije pa prozori tj. balkonska vrata nisu puno udaljeni od izvora svjetla. Upravo zbog toga postoji mogućnost bljeska od izvora svjetlosti u staklu, na što treba voditi računa prilikom odabira tipa i mjesta ugradnje rasvjetnog tijela.  Vrtna rasvjeta
  Vrtovi su obično veći od balkona, pa se stoga i češće koriste. Iz tog razloga veći dio postavljene rasvjete treba biti nepomičan: zidne svjetiljke, ugradne ili nadgradne svjetiljke postavljene na viseće stropove i  postolja, stupiće i sl. 
  Gdje imamo sustav rasvjete s regulacijom, on mora biti projektiran tako da se maksimalnim osvjetljenjem osigura dovoljno rasvjete za čitanje ili pisanje.
  Dodatan naglasak se može ostvariti  pokretnim reflektorima sa šiljcima koji se zabiju u zemlju. Na taj način svjetiljke se mogu postaviti na bilo kojem mjestu unutar vrta. 
  Prilikom postavljanja reflektora oni moraju biti pažljivo postavljeni da bi se izbjeglo blještanje.
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC