Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.Projektiranje svjetlotehnike

  Kongresne dvorane i predavaonice

  Arhitektonski gledano kongresne dvorane i predavaonice su vrlo slične jedne drugima. Dok se predavaonice uglavnom koriste za predavanja, debate i rasprave, kongresne dvorane su njihove “svečane“ dvojnice.

  One služe kao mjesta za izvođenje kazališnih predstava i koncerata. Oba tipa interijera trebala bi se po potrebi moći zamračiti zbog prezentacija. U kongresnim dvoranama, osvjetljenje ima dodatni zadatak pripomoći stvaranju svečane atmosfere.  Male predavaonice s razinama za sjedenje ili sjedalima koja se blago uzdižu na kraju prostorije mogu biti opremljena istom rasvjetom kao i obične učionice. Veće dvorane zahtijevaju sofisticiraniji sustav rasvjete. Za oba tipa preporuča se upotreba sustava upravljanja rasvjetom. To omogućuje da se unaprijed uređena scena rasvjete u bilo kojem trenutku aktivira pritiskom na gumb.
  Glavna namjena opće rasvjete je da ljudima pomogne prilikom pronalaska svojeg mjesta na početku i kraju svakog predavanja ili prezentacije. Da bi omogućili posjetiteljima da sigurno dođu do svojih mjesta u kongresnim dvoranama preporuča se minimum od 150 lux-a, s time da rasvjeta ima mogućnost regulacije odnosno programiranja tako da se naše oči mogu bolje prilagoditi promjenama u svjetlosti.  Za predavaonice norma DIN EN 12464 zahtijeva 500 lux-a, s time da katedra treba biti svjetlija od ostatka prostorije.
  Opće pravilo je: horizontalna i vertikalna rasvjeta trebaju biti najmanje 1,5 puta više osvjetljeni od ostatka prostorije. Dakle,  ako je opća rasvjeta postavljena na 500 lux-a, minimalna rasvjeta katedre, uključujući pult, ploču i stol za pokuse, trebaju biti osvjetljeni sa 750 lux . Dodatna rasvjeta uključujući i vertikalnu rasvjetu mogu se ostvariti korištenjem spot svjetiljaka i reflektora, a također pogodna rasvjeta za tu namjenu mogu biti i viseće svjetiljke.

  Upravljanje rasvjetom
  Višenamjenske sobe, kao kongresne dvorane i predavaonice koje se koriste i za kazališne predstave, koncerte, predavanja, debate, rasprav i sl. zahtijevaju prilagodljiv sustav rasvjete. Između ostalog to uključuje i zasebnu kontrolu individualne rasvjete, kao i grupe rasvjete. Sustavi upravljanja rasvjetom su posebno dobra rješenja za fleksibilnu, skrojenu rasvjetu.   Profesionalna rasvjeta pozornice ima posebnu kontrolu i regulaciju svoje rasvjete, te ne  čini dio sustava rasvjete ostatka prostorije.
  Programirane rasvjetne scene imaju važnu ulogu u sustavu upravljanja rasvjetom u kongresnim dvoranama i predavaonicama. Tipični primjeri toga su scene kao: dolazak/odlazak posjetitelja, govor/predavanje, postavljanje scene itd. vrijeme potrebno za prijelaz između scena je također unaprijed određeno. Ad hoc naredbe mogu biti dane u svakom trenutku da bi promijenile ili prekinule niz rasvjetne scene bez brisanja programa.

  Orijentacijska rasvjeta
  Da bi se usmjerila pažnja na pozornicu ili govornika, osvjetljenje auditorija u kongresnim dvoranama i predavaonicama je smanjeno na minimum ili ugašeno. Kako bi se osiguralo da prisutni nađu svoja mjesta koriste se posebne svjetiljke kao: LED orijentacijska svjetla za označavanje pragova i stepenica, osvijetljeni znakovi koji označavaju izlaz te putove do toaleta. Označavanje izlaza te rasvijetljavanje puta do izlaza potrebno je rasvijetliti sigurnosnom (panik) rasvjetom odnosno tzv. rasvjetom u nuždi.


  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC