Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
Reference

Vukovarski Vodotoranj - simbol vukovarskog prkosa i Domovinskog rata

Nakon tri i pol godine obnove, vukovarski Vodotoranj, najprepoznatljiviji simbol obrane grada Vukovara u Domovinskom ratu, svečano je otvoren 30. listopada 2020. godine. Vodotoranj je izgrađen još 1968. godine i sa svojih 50 metara visine je u to vrijeme bio među najvećim građevinama takve vrste u Europi. Tijekom Domovinskog rata je teško oštećen i pogođen s više od 600 projektila. Radovi na obnovi Vodotornja započeli su u svibnju 2017. godine s ciljem da oštećenja ostanu vidljiva kao svjedok vremena.

Tvrtka Lipapromet se s posebnim entuzijazmom uključila u rekonstrukciju Vodotornja isporučivši kompletnu rasvjetu i sustav upravljanja rasvjetom proizvođača Philips Dynalite. Najzanimljiviji i najimpozantniji dio je vanjska RGBW rasvjeta gdje se Philipsov Colorkinetics, svjetski lider ovakvog tipa rasvjete, pokazao kao najbolji izbor. Njihovi ColoReach reflektori uz masivnost i visoku pouzdanost daju i odlične performanse, a DMX upravljivi mogu doskočiti svim zahtjevima, od statičkih do dinamičkih scenskih prikaza.

Također, taj tip reflektora osvjetljava i unutrašnjost Memorijalne sobe, smještene u prostoru nekadašnjeg spremnika za vodu, a svjetlost koja isijava kroz rupe granata vidljiva je i izvana. Sama Memorijalna soba konfrontira nepravilna oštećenja granata s obodnom pravilno geometrijskom čeličnom konstrukcijom te centralnom stazom koja se u obliku izlomljene linije penje prema vrhu tornja simbolizirajući težak put branitelja Vukovara. Rasvjeta rukohvata izvedena MCI LinearFlexom ocrtava stazu, dok se ostatak konstrukcije staze stapa s prostorom. Ranije spomenuti ColoReach reflektori mijenjanjem boju utječu na impresiju promatrača te percepciju odnosa centralnih elemenata i pozadine.

Najviši dio tornja krasi jarbol visine 9 metara i hrvatski stijeg koji posebnu pažnju plijeni noću pod osvjetljenjem Philips DecoScene podnih svjetiljaka, dok se od njega šire koncentrični krugovi indirektne rasvjete klupa izvedenih MCI SmartFlex LED trakama upućujući promatrača prema centru, mjestu gdje su branitelji Ivica Ivanika i Hrvoje Džalto neumorno podizali zastavu usprkos neprijateljskim napadima.

Stup vodotornja je sačinjen od glavnog stubišta okruženog s osam betonskih latica. Promatračevu pozornost privlače topovske tanadi na čijim oštrim rubovima se susreću vanjska obojena i unutrašnja toplo bijela rasvjeta stubišta Philips StyliD DALI reflektora. Scensku rasvjetu samog Vodotornja smiruje parkovna rasvjeta gdje se Philips CityCharm Cordoba izvrsno uklapa u funkciju prostora, osvjetljavajući staze i parking, čineći ostatak prostora intimnim.

Vodotoranj danas svijetli kao simbol povijesti, prkosa i otpora agresiji te daje novu prepoznatljivost Gradu Vukovaru, ali i turistički značaj i atraktivnost.

Autor fotografija: Miroslav Šlafhauzer
Bookmark and Share

<< Return
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.// Za Coockie //Za MC