Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
Reference

Rasvjeta rješenja novoizgrađene Osnovne škole kralja Zvonimira u solinskome naselju Ninčevićima

U solinskome naselju Ninčevićima, u rujnu 2018. godine, otvorena je Osnovna škola kralja Zvonimira u kojoj su svoje mjesto pronašla nova rasvjetna rješenja poduzeća Lipapromet d.o.o. za trgovinu i usluge. Školu će pohađati 460 učenika kojima je na raspolaganju više od šest tisuća četvornih metara. Osim školske zgrade, izgrađena je i dvodijelna školska dvorana, teretana, vanjsko igralište i veliko parkiralište.

Tražeći jednostavno i praktično, a ipak sofisticirano rješenje, koje će objediniti jednostavnost upravljanja rasvjetom s modernim tendencijama inteligentnih instalacija usmjerenih racionalizaciji potrošnje energije, a opet održati cjenovnu prihvatljivost, Philipsov Occuswitch nametnuo se kao jedini izbor ovog projekta. Philips Occuswitch sastoji se od senzora kojim se prati prisutnost osoba u prostoru i regulacija svjetlosti prema upadu dnevnog svjetla u prostor. 

Occuswitch DALI senzori imaju mogućnost detekcije razine svjetla u prostoriji te na taj način prilagođavaju snagu svjetiljke ili je kompletno gase štedeći na taj način i do 70 % električne energije (za svjetiljke koje su bliže prozorima). Također, senzori prate prisutnost osoba u prostoru, te ukoliko određeni dio vremena prostor nije okupiran ljudima, rasvjeta se gasi. Postoji poseban programski mod rada predviđen za uporabu u sami školskim učionicama, uredima, kabinetima i hodnicima. U svim prethodnim prostorima predviđena je kontinuirana regulacija rasvjete uporabom DALI protokola. U prostorima WC-a predviđena je uporaba on/off regulacije uz praćenje prisutnosti osoba u prostoru.

Sukladno najnovijim tehnološkim dosezima, upotrijebljena je suvremena LED rasvjeta visoke efikasnosti i niske energetske potrošnje. Vizualni zadatci, koji se pojavljuju u učionicama, zahtijevaju veće razine rasvijetljenosti od 500 luxa. Osim adekvatne razine rasvijetljenosti, potrebno je dobiti jednoliku distribuciju svjetla kako bi se ljudsko oko što manje zamaralo i naprezalo. Rasvjetna tijela moraju biti izvedena tako da se sprječava preveliko bliještanje (mikroprizmatični pokrov i sl.). Osobito se vodilo računa o udovoljavanju svim normiranim vrijednostima shodno normi HRN EN 12464-1 te se u prostorima, u kojima se obavlja nastava, ostvario nivo srednje rasvijetljenosti cjelokupnog prostora u iznosu od 500 lx. Poseban naglasak stavljen je na rasvjetu školske ploče kod koje je također ostvaren nivo od 500 lx.

Ugrađene svjetiljke imaju razvijen optički sustav s niskim stupnjem bliještanja dok svjetiljka za ploču ima zaseban zaslon koji također sprječava neugodne efekte bliještanja. Time je stvoren ugodan i zdrav ambijent za boravak djece u školi. Kvalitetna rasvjetna rješenja upotrijebljena su i u ostalim prostorima škole, poput ureda, zajedničkih hodnika, sanitarija itd.

LED rasvjeta je izvedena rješenjima renomiranih europskih proizvođača rasvjete Philips, Trevos, Esse-ci, Luxiona, Beghelli, Performance In Lighting Spa. Naše je poduzeće za novoizgrađenu Osnovnu školu kralja Zvonimira isporučilo energetski učinkovita rasvjetna rješenja za unutarnju i vanjsku rasvjetu zahvaljujući kojima se očekuje značajno manja potrošnja energije.

Bookmark and Share

<< Return
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.// Za Coockie //Za MC