Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
Reference

Općina Pisarovina

Gotovo sve postojeće svjetiljke koje su bile predmet ovog projekta tehnološki su zastarjele, predimenzionirane i nisu zadovoljavale kriterije glede svjetloonečišćenja budući da je kvocijent isijavanja proizvedenog svjetlosnog toka u smjeru neba bio znatno veći od dopuštenih vrijednosti.

Kao izvor svjetlosti prevladavale su zastarjele i neefikasne svjetiljke sa zamjenskim visokotlačnim natrijevim izvorom  i visokotlačnim živinim izvorom. Raspored svjetiljki po stupovima u većini slučajeva bio je takav da su svjetiljke bile montirane na svaki drugi ili treći stup dok je u centru Općine većina svjetiljaka (što čini manji dio ukupnog broja svjetiljaka) bila postavljena na svaki stup. Takav se način realizirane postojeće javne rasvjete svodi na orijentacionu rasvjetu i nema uporište u teoriji javne rasvjete te ne zadovoljava pokazatelje sigurnosti u prometu propisanih normom HRN EN 13201.

Zahtjevi

Prioritet nove rasvjete bio je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu na način da se rasvjeta prometnica uskladi s normiranim vrijednostima sukladno normi HRN EN 13201. Budući da usklađivanje s normiranim vrijednostima zahtijeva postavljanje dodatnog broja svjetiljaka u odnosu na postojeće stanje, za cilj je postavljeno i ostvarivanje značajne energetske uštede u odnosu na postojeće stanje. Želja investitora bila je prijava projekta Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi sufinanciranja dijela troškova.

Rješenje

Projektna tvrtka IPT Inženjering u suradnji s projektnim timom Lipaprometa izradila je suvremeno rasvjetno rješenje uporabom LED svjetiljaka Philips Mini Luma. Navedenu svjetiljku odlikuju kvalitetni materijali od kojih je izrađena, visoka zaštita od zaprljanja te precizno oblikovana optika izrađena od mirkoleća za optimalnu distribuciju svjetlosti na prometnu površinu. Svjetiljka je u potpunosti izvedena kao cut-off bez disperzije svjetlosti u gornju sferu neba i u potpunosti je ekološki prihvatljiva. Dodatna energetska ušteda ostvarena je uporabom sklopa za održavanje stalnog svjetlosnog toka (CLO, dodatna energetska ušteda 10 %) i uporabom sklopa za automatsku vremensku regulaciju snage svjetiljke (Dynadimmer, dodatna energetska ušteda 32 %). Radi udovoljavanja normiranim vrijednostima rasvjete svjetiljke su postavljene na svaki rasvjetni stup. Postavljeno je ukupno 158 novih svjetiljaka Philips Mini Luma snage 63 W te 71 nova svjetiljka Philips Mini Luma snage 45 W. Projekt je u potpunosti izrađen prema uputama i smjernicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Postignuća

Uporabom suvremenog rasvjetnog rješenja ostvarena je energetska ušteda u odnosu na postojeće stanje u iznosu od 53 % odnosno 45 000 kWh / god uz zadovoljavanje normiranih vrijednosti rasvjete sukladno normi HRN EN 13201. Novim rasvjetnim rješenjem osim energetske uštede ostvarena je značajna ušteda i u troškovima održavanja budući da svjetiljke karakterizira dug životni vijek. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu 80 % od ukupne investicije.


Bookmark and Share

<< Return
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.// Za Coockie //Za MC