Article Details

  Imisije svjetlosti: kada svjetlost postane smetnja/problem

  Kada svjetlost iz vanjskih rasvjetnih instalacija osvjetljava obližnje nekretnine i zemljišne posjede uznemirujući zbog toga stanare, tada nastaje problem imisije svjetlosti. U Njemačkoj je zaštita od takve “zagađenosti svjetlom” osigurana federalnim Zakonom o kontroli zagađenja okoliša (BlmSchG). Mogućnost imisije svjetlosti treba se otkloniti u fazi dizajniranja.


  LiTG objavljuje maksimalno dopuštene razine imisije

  Iako u zakonima i administrativnim implementacijskim propisima nema konkretno definiranih maksimalnih vrijednosti, pomoć pruža publikacija Deutsche Lichttechnische Gesellschaft-a(LiTG) pod nazivom “Mjerenje i procjena imisije svjetlosti” (“Messung und Beurteilung von Lichtimmissionen”). U njoj LiTG objavljuje maksimalno dopuštene razine imisije kao i detaljne informacije o korištenim metodama mjerenja i procjene.

  Vijeće za kontrolu imisije njemačkih federalnih država u svom vodiču “Mjerenje i procjena imisija svjetlosti” prihvatilo je njihove metode i maksimalne krovne vrijednosti  te agencijama za zaštitu okoliša  preporučuju njihovu primjenu. Veći broj federalnih država već je izdao “vodič kroz rasvjetu” na tu temu.

  Zaštita zvjezdanog neba

  Emisije svjetlosti koje se šire iznad gusto naseljenih područja i osvjetljavaju noćno nebo poznate su pod imenom “svjetlosni smog”.

  Neke su europske zemlje već donijele zakone o zaštiti zvjezdanog neba, dok druge to tek namjeravaju učiniti. Republika Češka  prva je uvela takav zakon, a njihov primjer su slijedile Italija i Španjolska.

  Najbolji način za smanjenje “svjetlosnog smoga” jest osigurati da je svjetlost iz cestovne rasvjete i vanjskih svjetiljki u potpunosti usmjerena na ciljano mjesto: ceste, staze ili stubišta.
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC