Article Details

  Ušteda energije i smanjivanje emisije ugljičnog dioksida: moderna rasvjeta pomaže u zaštiti okoliša

  Poseban prilog o rasvjeti “Energetska učinkovitost i zadovoljstvo rasvjetom: inteligentna rasvjetna rješenja pomažu usporavanju globalnog zatopljenja” predstavlja učinkovita rješenja za gotovo sva područja života. Brojni izračunski primjeri pokazuju kako uštedjeti.


  Što je CO2?

  Svjetska se klima  mijenja. Stručnjaci već dugo upozoravaju na posljedice globalnog zatopljenja, koje su očite u vremenskim promjenama. Velik dio globalnog zatopljenja pripisuje se učinku staklenika – nakupljanju stakleničkih plinova, prvenstveno ugljičnog dioksida, čime se povećava količina sunčeve energije koju Zemlja ne reflektira već se zadržava u atmosferi. Stoga je jedan od važnijih ciljeva zaštite okoliša upravo smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

  Klimatski ciljevi: 20 posto manja potrošnja energije

  Europska unija i njemačka vlada postavile su ambiciozne klimatske ciljeve: do 2020.godine, potrošnja energije unutar Europske unije trebala bi se smanjiti za 20 posto. Time će se uštedjeti 780 milijuna metričnih tona emisija ugljičnog dioksida.

  Velike količine ugljičnog dioksida nastaju izgaranjem fosilnih goriva kao što su nafta, plin ili ugljen, na primjer u procesu proizvodnje električne struje u elektranama. Devetnaest posto ukupne električne energije u cijelom svijetu koristi se za rasvjetu; u Europi se 14 posto ukupne potrošnje energije odnosi  na rasvjetu.

  Četiri petine odlaze na profesionalnu rasvjetu, točnije industrijsku rasvjetu, trgovinu, javni sektor i transportni sustav. Preostalih 20 posto koristi se za kućnu rasvjetu.

  Moderna rasvjeta pokazuje put

  Sistematskim prebacivanjem na energetski učinkovitu rasvjetu moglo bi se uštedjeti oko 13 milijuna tona ugljičnog dioksida godišnje samo u Njemačkoj. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, energija potrebna za rasvjetu može se smanjiti za čak 80 posto.

  Cilj je proizvesti što više energije (svjetlosti) uz što manju potrošnju energije (električne energije). Moderna rasvjetna elektronika pokazuje put kojim bismo trebali ići: žarulje s visokom svjetlosnom učinkovitošću, elektroničke predspojne naprave, svjetiljke s optimalnom optičkom kontrolom, sustavi iskorištavanja dnevne svjetlosti i upravljanja rasvjetom doprinose energetski učinkovitoj rasvjeti i time smanjuju proizvodnju ugljičnog dioksida. Istovremeno osiguravaju visoku kvalitetu rasvjete koja utječe na naš osjećaj zadovoljstva i dobra je za naše zdravlje.

  Poseban prilog o rasvjeti “Energetska učinkovitost i zadovoljstvo rasvjetom: inteligentna rasvjetna rješenja pomažu usporavanju globalnog zatopljenja” predstavlja učinkovita rješenja za gotovo sva područja života. Brojni izračunski primjeri pokazuju kako uštedjeti.
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC