Article Details

  Rasvjeta i okoliš

  Na naš okoliš ne utječe samo svjetlost već i proizvodi koji se koriste u instalacijama umjetne rasvjete. Stoga je prihvatljivost za okoliš bitan kriterij kvalitete za mnoge proizvođače svjetiljki, žarulja i predspojnih naprava. Naglasak se stavlja na proizvodne procese s malim utjecajem na okoliš, energetsko-učinkovite proizvode i pametne sustave upravljanja rasvjetom. Moderna rasvjetna tehnologija štedi energiju i pritom osigurava veću rasvjetnu ugodu i zadovoljstvo – za boljitak korisnika i okoliša.

  Europska unija  definirala je norme za zaštitu okoliša, koje se dijele na četiri područja:
  • klimatska zaštita (smanjenje CO2)
  • priroda i bioraznolikost
  • okoliš i zdravlje
  • održivo iskorištavanje prirodnih resursa i upravljanje otpadom.

  Informacije o opsežnim i redovito ažuriranim propisima možete naći na internetskim stranicama EU. Standardi prihvaćeni na razini Europske unije prenose se u nacionalno zakonodavstvo. Jedan takav primjer je EuP ili Direktiva o ekodizajnu (Ecodesign Directive) koja je prenesena u njemačko zakonodavstvo putem Zakona o električnim proizvodima (EBPG). Njen cilj jest smanjiti potrošnju energije kroz životni vijek proizvoda.

  Smanjenje ugljika

  Moderna rasvjetna tehnologija može značajno doprinijeti postizanju zadanih klimatskih ciljeva Europske unije: korištenje energetsko-učinkovitih rješenja može dovesti do čak 80-postotne uštede energije koja se u Europi koristi za rasvjetu.

  Zbrinjavanje otpadne opreme

  Čak se i energetsko-učinkovite žarulje i svjetiljke moraju zamijeniti nakon određenog vremena. Pravilno zbrinjavanje električne i elektroničke opreme dio je odgovornog upravljanja okolišem.

  Imisija svjetlosti

  S vremena na vrijeme, svjetlost može predstavljati smetnju, na primjer, kada ulična rasvjeta prodire u domove. Stoga se već u fazi dizajniranja treba pobrinuti da rasvjetne instalacije ne uzrokuju “svjetlosno zagađenje”.

  Svjetlost i insekti

  Insekti su osjetljivi na umjetnu rasvjetu. Ona može utjecati na njihov prirodni habitat.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC