Article Details

  DALI sustavi upravljanja rasvjetom: kontrola i regulacija

  Mali broj komponenti, malo električnih instalacija i jednostavno programiranje: inteligentno upravljanje rasvjetom s DALI-jem pruža brojne prednosti. DALI (akronim za Digital Addressable Lighting Interface) je standardizirano digitalno sučelje za elektroničke prigušnice.

  DALI je samostalan sustav. Regulira rasvjetu putem DALI komponenti u sustavu te može adresirati svaku napravu individualno. Na primjer, može dodijeliti jednu električnu prigušnicu (= svjetiljku) različitim grupama (njih čak 16), definirati 16 vrijednosti svjetlosti za programiranu rasvjetu ili sinkronizirano regulirati elektroničke prigušnice.

  DALI nije prikladan samo za individualne prostorije. Kada je to potrebno, može se ukomponirati u sustav upravljanja zgradama, na primjer putem EIB-a (European Installation Bus) ili LON-a (Local Operating Network). Prednost za elektroinstalatere jest što nema potrebe za uvođenjem novih električnih instalacija kao što je slučaj sa sustavom od 1 – 10 V, te što se s rasvjetom u cijelom prostoru može upravljati iz jedne izlazne jedinice.

  DALI je bus-podoban

  DALI ne kontrolira samo funkcije paljenja/gašenja i regulacije rasvjete. Efikasan je i u kontroli proizvodnje obojene svjetlosti pomoću LE dioda, fluorescentnih cijevi i metal-halogenih žarulja te pruža mogućnost složenog programiranja, kao što je na primjer stalna regulacija svjetlosti.

  Radna grupa DALI (AG – DALI) organizirana je u sklopu njemačke Udruge proizvođača električnih i elektroničkih uređaja “ZVEI”. Članovi Udruge su vodeći europski i američki proizvođači elektroničkih prigušnica i sustava za kontrolu i regulaciju svjetlosti. AG-DALI promiče suradnju sa sustavom sabirnica na višim razinama kao što su EIB/KNX, LON ili CABA.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC