Article Details

  Sustavi za upravljanje rasvjetom

  Upravljanje rasvjetom uključuje sustave koji nadilaze obične funkcije kontrole paljenja i gašenja. Oni uključuju elektroničke komponente koje kontroliraju i reguliraju rasvjetu te tako osiguravaju njezinu usklađenost  sa zahtjevima. Sustavi za upravljanje rasvjetom dostupni su za unutarnju ili vanjsku primjenu.

  Osnovni elementi sustava za upravljanje rasvjetom, dostupni u raznim konfiguracijama i kombinacijama, jesu:

  • rasvjetne scene za višekratnu upotrebu u različitim aktivnostima; u uredu, programirane postavke mogu biti “radni stol”, “monitor”, “sastanak” ili “prezentacija”
  • aktiviranje/deaktiviranje rasvjete ovisno o prisutnosti pomoću detektora pokreta za trenutno aktiviranje, deaktiviranje s odgodom ili regulaciju
  • regulacija razine rasvjete ovisno o dnevnoj svjetlosti. Regulacija i/ili parcijalno deaktiviranje:
   • putem svjetlosnih senzora na zadanim svjetiljkama
   • putem svjetlosnih senzora u prostoriji
   • putem vanjskih svjetlosnih senzora.

  Te su elektroničke komponente ugrađene u svjetiljke i upravljačka sučelja te se mogu programirati za upravljanje pojedinim svjetiljkama ili prostorijama, ili za grupno upravljanje. Sustavi za upravljanje rasvjetom, kao na primjer DALI, mogu biti ukomponirani u sustave upravljanja zgradama (BMS).

  Sustavi upravljanja rasvjetom omogućuju kontrolu i regulaciju rasvjete tako što “odgovaraju” na svako odstupanje od zadanih vrijednosti. Međutim, kada se radi o rasvjeti po mjeri, korisnik u svakom trenutku mora imati mogućnost individualne prilagodbe sustava. Korisnik bi, na primjer, trebao imati mogućnost odbacivanja programiranih postavki – daljinski ili pritiskom na tipku – a da se pritom ne izgube podaci iz memorije. Iskustvo je pokazalo da ova mogućnost korigiranja doprinosi prihvaćenosti takvih sustava i povećava njihovu razinu iskoristivosti.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC