Article Details

  Žarulje

  Žarulje uvelike pridonose kvaliteti rasvjete. Proizvode svjetlost te bi se upravo zbog toga one trebale birati prije svjetiljki. Koje su žarulje adekvatne ovisi o primjeni rasvjete i o zahtjevima koje treba ispuniti.

  Energetski učinkovite i dugotrajne žarulje

  U engleskom se jeziku čak i danas pogrešno koristi izraz “light bulb“ (hr. grlo žarulje) kada se misli na “lamp“ (hr. žarulja) te “lamp“ (hr. Žarulja) kada se zapravo želi reći “luminaire“ (hr. Svjetiljka). Da razjasnimo: žarulja je izvor svjetlosti. Bez žarulje nema ni svjetlosti.

  Danas postoje energetski učinkovite, dugotrajne žarulje dostupne za svaku vrstu rasvjete. Razlikuju se prema

  • Načinu na koji proizvode svjetlost
  • Njihovim rasvjetnim karakteristikama
  • Potrošnji snage u vatima
  • Geometrijskom dizajnu

  Edisonova inkandescentna žarulja prototip je svih električnih izvora svjetlosti, ali ima dva veća nedostatka: proizvodi više topline nego svjetlosti i, s obzirom na maksimalan broj od 1000 radnih sati, ima kratak vijek. Već dugo postoje žarulje koje rade duže i s puno većom energetskom učinkovitosti.

  Prvo izaberite žarulju, a potom svjetiljku!

  Žarulje uvelike pridonose kvaliteti rasvjete. Proizvode svjetlost te bi se upravo zbog toga one trebale birati prije svjetiljki. Koje su žarulje adekvatne ovisi o primjeni rasvjete i o zahtjevima koje treba ispuniti. Koja je svrha žarulje – omogućiti ekonomičnu rasvjetu tijekom dužih radnih sati ili dekorativna rasvjeta za opuštenu atmosferu?

  Sve se više razmatra energetska učinkovitost korištenih žarulja, a kriteriji uključuju

  • Svjetlosnu učinkovitost
  • Rok trajanja
  • Tip žarulje

  Visoka svjetlosna učinkovitost energetski je učinkovita

  Svjetlosna učinkovitost označava koliko svjetlosti žarulja proizvodi iz utrošene energije. Ona je stoga mjera energetske učinkovitosti umjetnog izvora svjetlosti. Svjetlosna je učinkovitost omjer svjetlosnog toka (u lumenima, lm) u odnosu na potrošnju energije (u vatima, W). Što je omjer lumena prema vatima veći, žarulja je energentski učinkovitija.

  Standardne žarulje sa žarnom niti pretvaraju samo oko 5 posto potrošene električne struje u svjetlost. Ostalo se raspe u obliku topline. Halogene su žarulje efikasniji proizvođači svjetlosti. Najbolja svjetlosna učinkovitost postiže se žaruljama na izboj. Drugi izvori svjetlosti imaju bolju radnu stabilnost: linearne fluorescentne žarulje postižu preko 100 lm/W (žarulje sa 16 mm promjerom s elektroničkom prigušnicom (EB)/ sustavom svjetlosne učinkovitosti).

  Dugotrajne žarulje smanjuju troškove

  Žarulje dugog vijeka smanjuju troškove ulaganja i održavanja. „Vijek trajanja“ definira se na različite načine: „prosječan vijek trajanja“ mjera je koja se koristi za žarulje s toplinskim isijavanjem poput žarulja sa žarnom niti, a „ekonomičan vijek trajanja“ za žarulje na izboj. 

  Prosječan vijek trajanja

  Prosječan vijek trajanja žarulje jest broj sati rada rasvjetne instalacije prije nego što jakost padne na 50. Osim žarulja sa žarnom niti (oko 1000 radnih sati), također se koristi i za halogene žarulje (oko 4000 radnih sati), niskonaponske halogene žarulje (oko 4000 radnih sati) i žarulje koje štede energiju (s ugrađenom elektroničkom prigušnicom oko 15 000 radnih sati).

  Ekonomičan vijek trajanja

  Ekonomičan vijek trajanja žarulja na izboj znatno je duži. Kada se koriste elektroničke prigušnice (EB), on je još i duži: fluorescentne žarulje promjera 16 mm postižu 20 000 radnih sati. Ekonomičan vijek trajanja mjera je koja se koristi za fluorescentne i fluokompaktne žarulje s utičnim podnožjem, indukcijske žarulje i visokotlačne žarulje na izboj (metal-halogene žarulje, visokotlačne natrijeve žarulje). Vodi računa ne samo o potrošenim žaruljama, već i o redukciji svjetlosnog toka u rasvjetnoj instalaciji nakon određenog broja radnih sati. Ne smije pasti ispod određene minimalne vrijednosti.

  Vrste žarulja: pravi izvor svjetlosti za svaku primjenu

  Potrošač može biti zbunjen količinom žarulja koje su danas dostupne. Ali, postoji razlog toj raznolikosti: pravi izvor svjetlosti dostupan je za svaku primjenu.

  Žarulje se mogu podijeliti u tri grupe ovisno o načinu na koji proizvode svjetlost:
  • Žarulje s toplinskim isijavanjem
  Žarulje s toplinskim isijavanjem stvaraju svjetlost zagrijavanjem volframske niti. Ova grupa uključuje:
  • Žarulje sa žarnom niti
  • Halogene žarulje
  • Žarulje na izboj

  Žarulje na izboj proizvode svjetlost slanjem električnog izboja kroz ionizirani plin ili metalnu paru. Ovisno o korištenom plinu, one izravno isijavaju vidljivu svjetlost ili pretvaraju UV zračenje u svjetlost interakcijom s fluorescentnim slojem na unutarnjoj površini staklenog prostora. Tlak unutar žarulje na izboj je ili nizak (niskotlačne žarulje na izboj) ili visok (visokotlačne žarulje na izboj).

  Visokotlačne žarulje na izboj zaista štede energiju: male su i kompaktne, ali pružaju puno svjetlosti dugo vremena. Druge prednosti su dobar uzvrat boje i nisko isijavanje topline.

  Niskotlačne žarulje na izboj uključuju:

  • Linearne fluorescentne žarulje
  • Fluokompaktne žarulje i žarulje koje štede energiju
  • Indukcijske žarulje
  • Niskotlačne natrijeve žarulje

  Visokotlačne žarulje na izboj uključuju:

  • Metal-halogene žarulje
  • Visokotlačne natrijeve žarulje
  • LED

  LE diode (Light Emitting Diodes – svjetleće diode) rade na poluvodičke kristale koji stvaraju svjetlost pod naponom. Zračenje, odnosno pojava svjetlosti događa se kad elektroni prelaze između različitih energetskih stanja.

  Žarulje sa žarnom niti: više topline nego svjetlosti

  Žarulje sa žarnom niti jesu žarulje s toplinskim isijavanjem: stvaraju svjetlost zagrijavanjem volframske niti. Kad se električna struja priključi na volframsku žicu koja je savijena tako da tvori nit unutar inkandescentne žarulje, volframska se nit užari. Nit se nalazi u zatvorenom staklenom balonu koja je ili pod vakuumom ili je ispunjen dušikom ili inertnim plinom.

  Različite su vrste žarulja sa žarnom niti (bistre, mutne, matirane, obojene) sa slojevima koji reflektiraju svjetlost. Sve emitiraju toplu bijelu svjetlost i imaju jako dobra svojstva uzvrata boje (Ra = 100). Sve inkandescentne žarulje su regulabilne.

  2009. godine proslavljen je 130. rođendan žarulje sa žarnom niti. Američki je izumitelj Thomas Alva Edison 1879. godine poboljšao izum koji je Nijemac Johann Heinrich Goebel uspješno demonstrirao. Žarulja sa žarnom niti najstariji je električni izvor svjetlosti i koristi se već jako dugo. Jednako se koristi s (velikim) E27 ili (malim) E14 navojem

  Dani žarulja sa žarnom niti odbrojeni su

  Žarulje sa žarnom niti pretvaraju samo oko pet posto energije koju troše u svjetlost. Ostatak isijava kao toplina. S obzirom na nisku svjetlosnu učinkovitost, Australija (2007.) i Novi Zeland (2008.) odlučile su zabraniti žarulje sa žarnom niti počevši od 2009./10. godine.

  EU će također postupno ograničiti upotrebu žarulja sa žarnom niti do 2012. godine zbog loše energetske uravnoteženosti. Pravila za njihovo uklanjanje s tržišta postavljena su u uredbi Europske komisije broj 244/2009 o proizvodima za rasvjetu u privatnim kućanstvima “Ecodesign requirements for non-directional household lamps" koja je stupila na snagu 13. travnja 2009. Sve neprozirne (matirane) žarulje sa žarnom niti i sve prozirne žarulje sa žarnom niti snage 100 W ili više nestat će s tržišta u rujnu 2009. godine, sve žarulje sa žarnom niti od 75 W 2010. godine, žarulje od 60 W ili jače 2011. godine, a žarulje s manje od 60 W 2012. Posebne žarulje za pećnice, hladnjake, itd., izuzete su iz ovih pravila.

  Ove regulacije još se uvijek ne odnose na inkandescentne žarulje s reflektorom.

  Ekološka prihvatljivost žarulje sa žarnom niti još je lošija zbog činjenice da je njezin vijek od maksimalnih 1000 radnih sati vrlo kratak.

  Halogene žarulje: male i sjajne

  Halogene žarulje su male, lake za upotrebu i sjajan izvor svjetlosti te su popularna alternativa žaruljama sa žarnom niti i posebno su zanimljiva opcija za dizajnersku rasvjetu.

  Halogene su žarulje unaprijeđene žarulje sa žarnom niti i pripadaju obitelji žarulja s toplinskim isijavanjem koje proizvode svjetlost ugrijavanjem volframske niti. Halogene žarulje mnogo su efikasnije od žarulja sa žarnom niti: njihove cijevi ispunjene su halogenim plinom koji reducira trošenje na bijelo usijanoj volframskoj niti i održava kvarcnu cijev čistom.

  Prednosti halogene žarulje

  Popularnost halogenih žarulja leži u njihovim prednostima u odnosu na običnu žarulju sa žarnom niti:

  ·         Relativno dobra svjetlosna učinkovitost od 25 lm/W

  ·         Vijek od 5000 sati, što je znatno više u usporedbi s tradicionalnom žaruljom sa žarnom niti (1000 sati)

  ·         Konstantni svjetlosni tok zbog toga što volframske čestice ne ostaju na cijevi

  ·         Vrlo dobar uzvrat boja (Ra ≥ 90)

  ·         Sjajna toplo-bijela boja svjetlosti

  Halogene žarulje dostupne su kao visokonaponski modeli od 230 V i kao niskonaponski. Sve su halogene žarulje regulabilne. U slučaju niskonaponskih modela, regulatori i transformatori moraju biti kompatibilni.

  Visokonaponske halogene žarulje

  Dostupni su različiti modeli halogenih žarulja za mrežni napon. Žarulje koje štede energiju sadrže ksenon; dvostrane linearne halogene žarulje (tip R7) imaju istu tehnologiju uštede energije s IR slojem (Infra Red Coating) poput niskonaponskih modela.

  Visokonaponske halogene žarulje s navojem mogu jednostavno zamijeniti žarulje sa žarnom niti. Dostupne su s velikim (E27) ili malim (E14) navojem, mogu biti bistre ili matirane te se na tržištu nalaze kao reflektorske žarulje od prešanog stakla (PAR). Dvostrane (tip R7) linearne visokonaponske halogene žarulje daju uglavnom širokokutno svjetlo. Reflektorske žarulje i žarulje bez reflektora (obje s utičnim podnoškom) alternativa su niskonaponskim žaruljama istog dizajna. Ne rade na mrežnu struju, pa ne zahtijevaju električne transformatore.

  Od rujna 2009. godine manje energetski učinkovite halogene žarulje imat će istu sudbinu kao opće žarulje s volframskom niti: neće se smjeti plasirati na tržište. To je određeno uredbom 244/2009 o proizvodima za rasvjetu u privatnim kućanstvima koja je stupila na snagu 13. travnja 2009. godine. Do 2016. godine samo će halogene žarulje energetske klase B ili C biti dozvoljene; iza toga, osim dvije iznimke, sa tržišta će se također ukloniti žarulje klase C.

  Ove uredbe još ne zahvaćaju halogene žarulje s reflektorom

  Niskonaponske halogene žarulje

  Niskonaponska halogena žarulja malen je izvor svjetlosti koji stvara velike količine svjetlosti, a u upotrebi je od 1980-tih godina. Najviše se koristi u sustavima rasvjete na sajli te uvijek dolazi s utičnim podnožjem. Niskonaponske halogene žarulje od  6, 12 ili 24 V zahtijevaju transformator.

  Niskonaponske žarulje dostupne su s metalnim ili zrcalnim reflektorima u različitim širinama svjetlosnog snopa i u različitim veličinama reflektora. S reflektorskim žaruljama za hladni svjetlosni snop, dvije trećine isijane topline emitira se iza žarulje. Tako su predmeti osjetljivi na toplinu, poput muzejskih izložaka, zaštićeni od jake topline.

  Od rujna 2009. godine sve niskonaponske matirane halogene žarulje bit će uklonjene s tržišta. Ograničavanje će se postupno odvijati do 2016. godine. Niskonaponske halogene žarulje s reflektorom još nisu  obuhvaćene novim regulacijama.

  IRC tehnologija štedi energiju

  Modeli koji štede energiju imaju IRC tehnologiju (infracrveni sloj) koja za isti svjetlosni tok reducira potrošnju energije za do 30 posto. Poseban sloj primjenjuje se na grlo žarulje te reflektira većinu topline koja isijava iza niti prema njoj.

  Od rujna 2009. manje energetski učinkovite halogene žarulje imat će istu sudbinu kao obične žarulje sa žarnom niti: bit će uklonjene s tržišta. To se temelji na odluci Europske komisije donesenoj 8. prosinca 2008 o zabrani žarulja s toplinskim isijavanjem koje rasipaju energiju. U periodu od 2009. do 2016. godine bit će dopuštene samo halogene žarulje energetske klase B ili C. Iza toga, halogene žarulje klase C nestat će  s tržišta skupa s drugim žaruljama iste energetske klase. 

  Fluorescentne žarulje: visoka svjetlosna učinkovitost i dugi vijek

  Jeste li znali da se više od 70 posto unutrašnje rasvjete postiže korištenjem fluorescentnih žarulja? Razlog tome jest ekonomičnost koju postižu kombinacijom visoke svjetlosne učinkovitosti i dugog vijeka.  Prosječni životni vijek fluorescentnih žarulja jest između 5000 i 45 000 sati, ovisno o načinu rada i tipu. Vijek žarulje sa žarnom niti iznosi samo 1000 sati.

  Fluorescentne su žarulje niskotlačne žarulje na izboj. Kada električna struja teče kroz cijev s izbojem, atomi žive unutar nje pobude se i proizvode UV zračenje. Zračenje se onda pretvori u vidljivu svjetlost pomoću fluorescentnog sloja na grlu. Sastav sloja određuje boju svjetlosti i uzvrat boje.

  Fluorescentne žarulje zahtijevaju prigušnicu

  Fluorescentnim je žaruljama potrebna prigušnica kako bi regulirale oslobađanje plinova i osigurale ugodan i učinkovit rad. Najbolja energetska učinkovitost postiže se elektroničkim prigušnicama (EB). Također su dostupne kao regulabilni modeli.

  Fluorescentne žarulje sa 16 i 26 milimetarskim promjerom

  Potrebno je razlikovati žarulje s promjerom cijevi od 26 mm i 16 mm. 16 mm žarulje napravljene su samo za rad s elektroničkim prigušnicama. Dostupne su dvije serije modela: „visoka svjetlosna učinkovitost“ i „visoki svjetlosni tok“ za optimalnu snagu žarulje.

  Fluorescentne žarulje su dostupne u svim trima bojama svjetlosti: toplo bijeloj, neutralno bijeloj i dnevno bijeloj. Uzvrat boja je dobar (Ra ≥ 80), a vrlo dobar u slučaju „de luxe“ žarulja (Ra ≥ 90). Proizvodnja svjetlosti vrlo je ekonomična sa svjetlosnom učinkovitosti od 90 lm/W do preko 100 lm/W. Vijek trajanja žarulje također je vrlo dobar; vršni rad iznosi više od 20 000 sati.

  Alternative: 7 i 38 milimetarski promjer

  Fluorescentne žarulje sa 26 i 16 milimetarskim promjerom cijevi linearne su fluorescentne žarulje koje se najviše koriste. Međutim, postoje i druge: žarulje sa 7 mm promjerom za rasvjetu izložbi, namještaja i slika i žarulje sa 38 mm promjerom specijalizirane za radne prostore s potencijalno eksplozivnim atmosferama ili za upotrebu na niskim temperaturama, na primjer za vanjsku rasvjetu ili prostore za hladno skladištenje.

  Fluokompaktne i štedne žarulje: efikasni izvori svjetlosti dugog vijeka

  Fluokompaktne žarulje (na engleskom Compact fluorescent lamps ili CFL) fluorescentne su cijevi savinute u različite oblike koje podjednako štede energiju. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, mogu se koristiti u manjim, čak i zaobljenim svjetiljkama. Štedne žarulje su fluokompaktne žarulje s navojem posebno popularne za upotrebu u kućanstvima. Proizvodi nekih marki troše do 80 posto manje energije od žarulja sa žarnom niti i imaju duži vijek trajanja.

  Fluokompaktne i štedne žarulje niskotlačne su žarulje na izboj. Njihove su karakteristike slične karakteristikama fluorescentnih žarulja:

  • Dugi vijek trajanja od 15 000 radnih sati
  • Visoka svjetlosna učinkovitost između 50 lm/W i 86 lm/W
  • Dobar uzvrat boja (Ra ≥ 80)
  • Izbor tri boje svjetlosti: topla bijela, neutralna bijela i dnevna bijela

  Fluokompaktne žarulje moraju imati prigušnicu.

  Fluokompaktne žarulje s utičnim podnoškom

  Fluokompaktne žarulje imaju utični podnožak. Osim manjih modela, postoje široke i dugačke žarulje sa četiri cijevi, četvrtasti i izduženi modeli. Prigušnica mora biti ugrađena u svjetiljku. Ove su žarulje također regulabilne kad imaju odgovarajući EB.

  Među najnovijim su otkrićima žarulje s  visokim svjetlosnim tokom, kao i sustav navoja/grla s kompatibilnim žaruljama s utičnim podnoškom. Povezuje EB i grlo. S novim sustavom navoja/grla, proizvođači imaju lagan način modificiranja svjetiljki koje sada imaju grla inkandescentnih žarulja.

  Štedne žarulje: CFL s navojem

  Štedne su žarulje učvrstile svoj položaj na tržištu rasvjete kućanstava. Imaju navoj poput inkandescentne žarulje, E27 (veliki) ili E14 (mali), pa se lagano mogu utaknuti u grlo umjesto inkandescentne žarulje. Štedna žarulja od 11 W jednako je sjajna kao inkandescentna žarulja od 60 W, pa su ušteda energije i dugi vijek trajanja argumenti za zamjenu. 

  Kod štednih žarulja prigušnica je integrirana u žarulju. Regulabilni modeli postoje i oni su posebno označeni. Širok spektar danas dostupnih modela uključuje male žarulje koje bi zamijenile okrugle žarulje sa žarnom niti i one u obliku svijeće, kao i štedne žarulje klasičnog izgleda.

  Indukcijske žarulje: svjetlost za 60 000 sati

  Imate vrlo visoke stropove? Tražite rješenja za dugačke pomične stepenice? Indukcijske žarulje su pravi izbor: imaju vrlo dug vijek trajanja od oko 60 000 sati.

  Indukcijske su žarulje niskotlačne žarulje na izboj bez elektroda. Ovdje magnetsko polje inducira tok elektrona. Stoga, one nemaju potrošne komponente koje bi svojim kvarom uvjetovale prestanak rada žarulje. 

  Žarulje cirkularnog ili okruglog oblika

  Zbog dugog vijeka trajanja indukcijske se žarulje preporučaju za mjesta s otežanim pristupom poput tunela i podzemnih radova ili za svjetleće reklame na velikim visinama. Indukcijske žarulje mogu se naći u cirkularnom i okruglom obliku. Njihova svjetlosna učinkovitost je oko 90 lm/W.  Žarulja i elektronička prigušnica čine jednu jedinicu.

  Poput svih žarulja na izboj, niti indukcijske žarulje ne smiju se odlagati kao kućanski otpad. Treba ih se profesionalno ukloniti. 

  Natrijeva žarulja: stručnjak za učinkovitost

  I natrije žarulje pripadaju obitelji žarulja na izboj i razlikuju se prema visokoj svjetlosnoj učinkovitosti. Vrlo su efikasne i koriste se većinom za vanjsku rasvjetu. Vrste s poboljšanim karakteristikama uzvrata boja sve se više koriste za proizvodne objekte i prodajne prostore.

  Oslobađanje plinova u natrijevoj žarulji stvara vidljivu, žutu svjetlost. S obzirom na to da je boja gotovo monokromatska, omogućava vrlo ograničenu vidljivost boje, ali ima doba kontrast. Natrijeve žarulje dostupne su kao visokotlačni i niskotlačni modeli. Razlikuju se prema dizajnu cijevi. 

  Visokotlačne natrijeve žarulje: znatan napredak u uzvratu boja

  Visokotlačne natrijeve žarulje postižu uspjeh zbog vrlo visoke svjetlosne učinkovitosti od 130 lm/W i dugog vijeka trajanja od oko 16 000 sati. Troše upola manje energije u usporedbi s visokotlačnim živinim žaruljama. Još jedna njihova prednost je u tome što njihova posebno toplo bijela boja nema UV sadržaja. Njihova dugotrajna mana bio je loš uzvrat boja (R≥ 39) zbog čega su se prije koristile za vanjsku rasvjetu.

  Međutim, već nekoliko godina dostupni su tipovi sa znatno poboljšanim indeksom uzvrata boja od Ra 80 do 85. Također su prikladne za unutrašnju upotrebu, na primjer u proizvodnim objektima ili kao rasvjeta u dućanu. Bolji uzvrat boja postignut je nauštrb svjetlosne učinkovitosti, iako je ona i dalje dosta visoka te iznosi 50 lm/W. Visokotlačne natrijeve žarulje zahtijevaju odgovarajuće prigušnice i propaljivače. 

  Niskotlačne natrijeve žarulje: maksimalna svjetlosna učinkovitost

  Niskotlačne natrijeve žarulje imaju najveću svjetlosnu učinkovitost od svih umjetnih izvora svjetlosti: do 178 lm/W. Međutim, svojstva uzvrata boje vrlo su loša. Vidljivost boje je nemoguća.

  Njihova je monokromatska žuta svjetlost dobra za prodiranje kroz maglu i sumaglicu te se ove žarulje koriste za lučnu, tunelsku i sigurnosnu rasvjetu.

  Potrošene žarulje na izboj ne smiju se odlagati kao kućanski otpad. Zahtijevaju profesionalno uklanjanje.

  Metal-halogene žarulje: kompaktne i jake

  Metal-halogene žarulje visokotlačne su žarulje na izboj. I poput svih žarulja ovog tipa, vrlo su učinkovite: kompaktne su i jake te postižu visoku svjetlosnu učinkovitost s minimalnim prostornim zahtjevima.

  Metal-halogene žarulje su unaprijeđene visokotlačne živine žarulje koje su još uvijek ugrađuju u uličnu rasvjetu iako će zbog učinkovitosti nestati s europskog tržišta najkasnije do 2015. godine.

  Ove se specijalizirane žarulje sve više primjenjuju, uključujući i sferu kućne rasvjete. Razlog tome su:

  • Visoka svjetlosna učinkovitost od oko 100 lm/W
  • Dugi vijek trajanja do 15 000 sati
  • Dobra svojstva uzvrata boja
  • Male dimenzije omogućavaju kompaktnu svjetiljku
  • Mali žižak za vrlo dobru optičku kontrolu

  Zbog ovih su karakteristika metal-halogene žarulje pogodne za više od ekonomične vanjske rasvjete. One se preporučuju kadgod je zamjena žarulje otežana, na primjer u cestovnoj rasvjeti, sportskim objektima ili industrijskim halama, ili onda kada umjetnička djela ili roba trebaju biti efikasno osvijetljena bez distorzije boja.

  Svjetleće ili LE diode (Light Emitting Diode): patuljci pred kojima je svijetla budućnost

  Malih dimenzija, snažne i energetski učinkovite, LE diode su u kratkom vremenu od običnih pokazatelja napajanja i signalizacije prerasle u zvijezde rasvjetne scene. U svakodnevnom životu nalazimo ih na svakom koraku – u džepnim svjetiljkama i vrtnoj rasvjeti, u uredskim svjetiljkama, rasvjeti stubišta i dnevnih soba.

  Te moćne minijaturne naprave imaju brojne prednosti:

  • mala potrošnja električne energije
  • mala snaga
  • iznimno dug vijek trajanja
  • bez UV i IR zračenja
  • gotovo se ne  zagrijavaju, tj. imaju nisko termičko opterećenje
  • visoka otpornost na udarce i vibracije
  • rijetka pojava prijevremenog i iznenadnog pregaranja
  • vrlo kompaktan dizajn
  • visok sjaj boje.

  Životni vijek LE dioda iznosi oko 50.000 sati. To je gotovo šest godina besprekidnog rada, što ih čini pouzdanim izvorom svjetlosti za primjenu u teškim instalacijskim uvjetima.

  LE dioda: elektronički poluvodički kristal

  LE diode su elektronički poluvodički kristali. Kada električna struja protječe kroz njih, oni emitiraju crvenu, zelenu, žutu ili plavu svjetlost, ovisno o prirodi poluvodičkih elemenata/primjesa.

  Područje primjene LE dioda bilo je prvotno strogo ograničeno zbog činjenice da su proizvodile samo svjetlost u boji. Stoga su se dugo koristile samo kao signalna svjetlost u prekidačima i zaslonima. Inženjeri su kasnih 90ih proširili njihov spektar boja te su, korištenjem unutarnjeg svjetlucavog sloja, omogućili da se iz svjetla plave diode na učinkovit i ekonomičan način proizvodi bijela svjetlost. 

  LE diode unose boje u naš svijet

  Druga mogućnost dobivanja bijele svjetlosti jest kombinacijom triju različitih svjetlosti LE dioda – crvene, plave i zelene. To je najbolja metoda ukoliko se traži izmjena boja. Moderne LE diode mogu kombinirati više od 16 milijuna boja korištenjem navedenih triju komponenti RGB modela boja. Nizanjem svijetlih ili jarkih boja ili njihovim istodobnim grupiranjem u izdvojenu ili ispremiješanu svjetlost, LED sustavi stvaraju očaravajuće ugođaje, bilo da se radi o nježnoljubičastoj, narančastoj ili tamno plavoj boji. Zahvaljujući njihovom opuštajućem ili stimulirajućem učinku, doprinose stvaranju uistinu posebnog doživljaja.

  Dinamično nizanje boja stvara posebno atraktivne efekte. Izmjene boja, programirane putem kontrolnih modula, mogu biti jako brze ili jedva zamjetljive u intervalima od nekoliko sekundi do nekoliko sati. Višebojna dinamična rasvjeta pridodaje dramatičnu crtu ugođaju prodajnih salona, predvorja, pa čak i prostorija privatne namjene. Popularna je i u wellness centrima budući da pomaže u opuštanju.

  Svjetlosna učinkovitost LE dioda i vijek trajanja

  U današnje vrijeme, većina LED izvora svjetlosti su LED moduli sastavljeni od nekoliko pojedinačnih LE dioda. Dok je u prošlosti bila dostupna jedino hladna bijela boja svjetlosti (boja svjetlosti > 4500 K), danas su na tržištu prisutni modeli koji proizvode toplu bijelu (> 2800 K) ili neutralno bijelu svjetlost (3300 do 3800 K). Svjetlost u tim rasponima temperature boje postiže indeks uzvrata boje između Ra ≥ 70 and Ra ≥ 90. Rindeks za hladno bijelu LE diodu  iznosi između 70 i 80. Svjetlosna učinkovitost LE dioda u boji postiže više od 50 lm/W, dok je učinkovitost bijele LE diode trenutno 30 lm/W.

  Životni vijek novije generacije LE dioda iznosi oko 50.000 sati. Važno je naglasiti da se LE diode na kraju životnog vijeka ne ponašaju na isti način kao konvencionalne žarulje. One zapravo ne prestaju funkcionirati, već njihova svjetlosna jakost samo opada  s godinama . Ova karakteristika, poznata pod nazivom degradacija, ukazuje na potrebu definiranja kraja životnog vijeka LE dode: on nastupa kada dioda daje 50 % izvorne vrijednosti svjetlosnog toka. U praksi, dugi životni vijek LE dioda znači da gotovo nema troškova održavanja.

  U razvoju: organske LE diode (OLED)

  Nagli razvoj generacije energetski učinkovite svjetlosti s LE diodama nastavlja se pojavom organskih LE dioda – svjetlećih dioda s organskim poluvodičima. Naneseni na jako tanku ravnu površinu, OLED-i pružaju potpuno nove mogućnosti rasvjete, kao što su na primjer svjetiljke za rasvjetu prostorija koje se protežu preko cijelog zida ili stropa.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC