Article Details

  Uzvrat boje

  Svjetlost i boja određuju naš osjećaj ugode i oblikuju atmosferu u sobi svojom toplinom ili hladnoćom. Ispravan uzvrat boje važan je zadatak za dobru rasvjetu, uključujući i umjetnu rasvjetu.


  Vrijednost uzvrata boje žarulje pokazuje efekte koje svjetlost ima na obojene predmete. Izvori svjetlosti imaju različita svojstva uzvrata boje i ne prikazuju uvijek točno boje predmeta koji se gledaju. Na primjer, pod svjetlošću određenih žarulja lice može izgledati blijedo, a povrće neukusno. 

  Optimalan Ra 100 indeks

  Uzvrat boje mjeri se Ra indeksom. Temelji se na čestim testovima boja i pokazuje koliko je prirodan uzvrat tih boja. U pravilu, što je indeks niži, uzvrat površinskih boja osvijetljenih predmeta je lošiji. Najbolji indeks uzvrata boja jest Ra = 100; za unutrašnju upotrebu Ra indeks žarulja ne bi smio biti niži od 80.

  „Pohranjeni“ vizualni standardi

  U svakodnevnom životu nailazimo na niz površinskih boja koje se mogu razlikovati po izgledu ovisno o tome kako su osvijetljene; ali mi imamo „pohranjene vizualne standarde“ koji nadilaze efekt rasvjete. Na primjer, imamo pohranjeni dojam boje ljudske kože na dnevnoj svjetlosti. Ako umjetnoj rasvjeti nedostaje spektralna boja ili ako su neke boje prenaglašene (npr., pod žaruljom sa žarnom niti) koža će izgledati drukčije, ali i dalje ćemo je smatrati „normalnom“ zbog našeg iskustva. U slučaju obojenih materijala za koje nemamo pohranjene standarde, mogu se percipirati potpuno različite boje.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC