Article Details

  Boja svjetlosti

  Okolinu doživljavamo ne samo kao svjetlost i tamu, svjetlo i sjenu, već i bojama. Svjetlost koju isijava žarulja ima intrinzičnu boju. Poznata je kao boja svjetlosti i određena je temperaturom boje u Kelvinima (K). Što je veća temperatura, svjetlost je bijelja.


  Boje svjetlosti žarulja dijele se u tri grupe:

  • Topla bijela svjetlost je ugodna
  • Neutralna bijela svjetlost stvara radnu atmosferu
  • Dnevna bijela svjetlost pogodna je za interijere samo onda kad je rasvijetljenost 1000 luksa ili više.

  Boja svjetlosti žarulja

  Boja svjetlosti   Temperatura boje u Kelvinima

  Topla bijela                        < 3300

  Neutralna bijela               3300 – 5300

  Dnevna bijela                   > 5300

  Žarulje koje isijavaju svjetlost iste boje mogu imati različita svojstva uzvrata boje. Razlog tome leži u različitoj spektralnoj kompoziciji svjetlosti koju isijavaju. Stoga, nije moguće donositi zaključke o kvaliteti uzvrata boja na temelju boje svjetlosti. Boja svjetlosti i uzvrat boje mogu biti promijenjeni posebnim dodacima koji usmjeravaju, filtriraju i bojaju svjetlost.


  Određivanje temperature boje

  Temperatura boje koristi se za označavanje boje izvora svjetlosti u usporedbi s bojom svjetlosti „crnog tijela“. „Crno tijelo“ idealizirano je čvrsto tijelo, primjerice od platine, koje ne reflektira nikakvo zračenje. Stoga, ono apsorbira svu svjetlost koja padne na njega. Kad se polako ugrijava, prolazi kroz niz različitih boja – od tamnocrvene, crvene, narančaste, žute i bijele do svijetloplave. Što je veća temperatura, to je boja bliža bijeloj.  

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC