Article Details

  Svjetlost i sjena

  Predmeti se ne mogu vidjeti bez svjetlosti. Bez sjene oni su samo dvodimenzionalne slike. Interakcija između svjetlosti i sjene nužna je za stvaranje dubine potrebne za dobro prepoznavanje oblika, površina i struktura. Istovremeno, prava kombinacija usmjerene svjetlosti i modeliranja stvara vizualni komfor i ugodno osvijetljenu atmosferu.


  Smjer svjetlosti odgovoran je za modeliranje. Određen je karakteristikama svjetlosnog snopa svjetiljki i njihovim pozicioniranjem u prostoriji.

  Idealno rješenje: kombinacija difuzne i usmjerene svjetlosti

  Svijetla prostorija sa samo difuznom svjetlosti i nikakvim modeliranjem stvara monoton, neugodan dojam: predmeti i udaljenosti teško se prepoznaju i orijentacija je teža.

  Suprotno tome, precizni izvori svjetlosti koji stvaraju izrazito usmjerenu svjetlost oblikuju duboke, oštre sjene u kojima se skoro ništa ne može razaznati. Istovremeno se mogu stvoriti opasne optičke iluzije, na primjer pri korištenju alata ili penjanju stepenicama.

  Prema standardu DIN EN 12464-1, idealno modeliranje (mekane sjene) postiže se ravnotežom usmjerene i difuzne svjetlosti. Difuzna se svjetlost može dobiti svjetiljkama s komponentom indirektne svjetlosti, dok se usmjerena svjetlost može dobiti usmjeravanjem svjetlosti u donji poluprostor ili svjetiljkama s rasterom za urede. 

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC