Article Details

  Energetski razredi za žarulje

  Kako i kod ostalih električnih uređaja, tako i kod rasvjete razred energetske učinkovitosti  EU-a označava učinkovitost rada žarulje.  Razredi energetske učinkovitosti idu od A = vrlo učinkovit do G = najlošija energetska učinkovitost. Žarulje razreda G vrlo su neučinkovite i ne bi se trebale upotrebljavati.
  Iako je još nekoliko milijuna žarulja sa žarnom niti i dalje u upotrebi, one troše toliko električne energije da spadaju tek u razred D. Halogene žarulje koje se spajaju na mrežni napon također spadaju u energetski razred D ili E. Puno veća energetska učinkovitost postiže se modernim niskonaponskim halogenim žaruljama sa slojem IRC koje se svrstavaju u razred C ili fluo žaruljama i LE diodama.

  Najveće uštede: štedne žarulje i LE diode
  Štedne žarulje s ugrađenim elektroničkim prigušnicama (EB) prednjače po energetskoj učinkovitosti jer postižu odlične rezultate u minimalnoj potrošnji energije i dugom vijeku. . To ih stavlja u razred A ili B europske tablice za energetsku učinkovitost, ovisno o tipu. Štedne žarulje dostupne su s istim prihvatnim grlom (navojem) kao standardne žarulje sa žarnom niti, pa nema poteškoća s njihovom zamjenom u postojećim svjetiljkama.

  Htjeli biste znati kako su LE diode rangirane? Zbog dinamičnog razvoja energetske učinkovitosti LED-a, svjetlosne diode još nisu dobile oznaku energetskog razvoja. Visokokvalitetni markirani proizvodi rade vrlo učinkovito te mogu čak i prijeći vrijednosti koje je postavila EU za razred A.


  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC