Article Details

  Energetski učinkovite žarulje

  Moderne žarulje štede puno energije. Usprkos tome, milijuni žarulja sa žarnom niti se i dalje upotrebljavaju iako su one veliki potrošač energije. Žarulja sa žarnom niti veći je izvor topline nego svjetlosti; samo pet posto energije koju potroši odlazi na proizvodnju svjetlosti.
  Prebacivanje na energetski učinkovite žarulje nije teško, a povećani iznos novca uložen u štedljive alternative brzo se vraća.
  Želite znati koje žarulje štede najviše? Evo detalja:

  Žarulje koje štede energiju
  Žarulje koje štede energiju zahtijevaju samo 20 posto energije koju utroši standardna žarulja sa žarnom niti kako bi proizvele istu svjetlost. Štoviše, imaju osam puta duži vijek trajanja: štedljiva žarulja gori oko 8 000 sati. Danas se moderne štedne žarulje mogu lako regulirati. Zamjenom žarulje sa žarnom niti od 60 W s odgovarajućom štednom žaruljom od 11 W štedi se 392 kilovat-sati struje tijekom radnog vijeka nove žarulje. Ušteda je od oko 66 eura, što je značajan iznos za vaš novčanik.


  Primjer izračuna za trosobni stan
   
   
  broj svjetiljki prije  poslije ušteda
   Kuhinja 2x 75 W 15 W 172,80 eura
   Kupaonica 1x 75 W 15 W 86,40 eura
   Hodnik 2x 60 W 11 W 141,12 eura
   Dnevna soba 3x 60 W 11 W 211,68 eura
   Dječja soba 2x 75 W 15 W 172,80 eura
   Spavaća soba 3x 60 W 11 W 211,68 eura
   Ukupna ušteda    996,48 eura

  Fluorescentne žarulje
  Fluorescentne žarulje stvaraju jednaku svjetlost kao i žarulje sa žarnom niti, ali im je za njenu proizvodnju potrebna samo desetina njihove energije. Uglavnom se koriste u područjima kao što su garaža i podrumi. Danas su dostupne u istim bojama kao i žarulje sa žarnom niti, pa su dobre i za indirektnu rasvjetu u kući.

  LED
  Male diode koje emitiraju svjetlost sastoje se od čipa od poluvodičkog materijala i mogu pretvoriti struju direktno u svjetlost. Odlike bijelih i LE dioda u boji jesu mala potrošnja, dugi vijek i sjajne boje. Zahvaljujući malim dimenzijama, dobra su opcija za svjetiljke ugrađene u zidove, podove, namještaj i karniše. Moderna RGB tehnologija dozvoljava promjene u boji daljinskim upravljačem. Bijele LE diode dobar su izvor svjetlosti za čitanje.

  Halogene žarulje
  Halogene žarulje ne štede energiju u pravom smislu, ali pružaju svjetlost koja je dvaput sjajnija od svjetlosti standardnih žarulja sa žarnom niti i imaju znatno veću svjetlosnu učinkovitost i duži vijek trajanja. Posebno su energetski učinkovite niskonaponske halogene žarulje s IR refleksivnim slojem: troše oko 40 posto energije manje u odnosu na žarulju sa žarnom niti. Sjajna svjetlost halogenih žarulja dobra je za akcentnu rasvjetu kao i za precizno usmjerenu rasvjetu, na primjer za stolom u kućnom uredu.


  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC