Article Details

  Savjeti za uštedu energije u domu

  Recept za uštedu energije u domu jednostavan je: zamijenite sve standardne uređaje  koji gutaju struju s učinkovitim komponentama, prilagodite potrošnju zahtjevima i sve to začinite s malo zdravog razuma i svjesnosti o energiji.
  Slijedi popis glavnih sastojaka:
  Energetski učinkovite žarulje
  Koristite energetski učinkovite žarulje poput žarulja koje štede energiju, fluorescentnih žarulja, LED ili niskonaponskih halogenih žarulja s IR refleksivnim slojem. 

  Elektronički uređaji
  Moderna elektronika pomaže u uštedi velikog dijela energije. Pobrinite se da koristite elektroničke prigušnice (EB) za fluorescentne cijevi. Izaberite električne transformatore za niskonaponske halogene žarulje. One troše dvije trećine energije manje od standardnih transformatora, a istovremeno produžavaju vijek žarulja uz vrlo postojanu energiju.

  Ne držite upaljena sva svjetla u kući 
  Nemojte ostavljati upaljena svjetla po cijeloj kući. Kad je riječ o rasvijetljenosti, trebate biti selektivni. Idealna rasvjeta za čitanje je opća rasvjeta koja se može regulirati i čija je svjetlost usmjerena na stranicu knjige.

  Isključite sve komponente koji rasipaju energiju
  U slučaju halogenih žarulja moguće je da transformator nastavi s radom iako je žarulja ugašena. Blago zujanje ili toplina čak i nakon što je žarulja ugašena ukazuju na to da transformator i dalje radi. Ovi  „skriveni“ potrošači energije mogu se kontrolirati utičnicama koje se mogu daljinski uključiti i isključiti. Tako se uređaji koji inače stoje u pogonu pripravnosti (standby mode) mogu prikladno deaktivirati. Produžni kabeli s prekidačem za paljenje i gašenje jednostavna su alternativa.

  Moderna elektronika štedi puno energije
  I u domovima, moderno upravljanje rasvjetom može donijeti maksimalnu uštedu energije i pojačano vizualno zadovoljstvo. Raspon sustava kreće se od jednostavnih detektora pokreta s fotosenzorima koji aktiviraju rasvjetu kad je zaista potrebno do beskonačno prilagodljive digitalne kontrole rasvjete sa sustavom sabirnica koja koristi dnevnu svjetlost. Samo kontrola prisutnosti preko detektora pokreta smanjuje potrošnju energija za oko 50 posto. I sa svakim sljedećim korakom bliže modernom upravljanju rasvjetom povećava energetsku učinkovitost i praktičnost.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC