Article Details

  Rasvjeta za dobro raspoloženje

  Jeste li ikada primijetili kako se slabo osvijetljena soba čini depresivnom? Svjetlost i boja imaju mnogo više od dekorativnog efekta. Važniji je utjecaj koje imaju na naš osjećaj tjelesnog i psihološkog zadovoljstva.

  Mjera za osjećaj zadovoljstva jest prirodna svjetlost. Vrlo je dinamična i stalno se mijenja tijekom dana i godine. Razni rasvjetni uvjeti, na primjer sunčani, tamni, topli ili hladni, difuzna rasvjeta ili ona koja stvara oštre sjene, utječu na proizvodnju hormona u tijelu. Istraživači trenutno ispituju kako svjetlost regulira „biološki sat“. Ona definira ciklus dana i noći i umara nas ili nam daje energije.

  Moderni sustavi rasvjete, danas ipak pretežno ograničeni na industriju, vode računa o rezultatima istraživanja. Oni iskorištavaju dnevnu svjetlost, reguliraju i kontroliraju umjetnu rasvjetu prema potrebi. Tako utječu na „biološki sat“, a pojačavaju naš osjećaj ugode.

  Rasvjetni ugođaji za dom

  Različiti rasvjetni ugođaji lako se mogu postići i u vlastitom domu.  Najjednostavnija metoda u većoj sobi jest osigurati minimum od pet do sedam različitih izvora svjetlosti: stropne i zidne svjetiljke, strujne tračnice ili sustavi sa sajlama za opću rasvjetu, stolne i samostalne svjetiljke za ugodno raspoloženje i usmjerena rasvjeta za čitanje i naglašavanje slika, fotografija ili obojenih zidova.

  Maksimalna praktičnost postiže se modernim sustavima rasvjete s inteligentnom visokom tehnologijom koja se može regulirati daljinskim upravljačem ili pritiskom na tipku. Rasvjeta se čak može regulirati automatski vodeći računa o periodu dana i količini dostupne dnevne svjetlosti, čime utječe na naš biološki sat. Sjajna, hladna svjetlost potrebna je za energičan početak dana; dok nas topla, crvenkasta svjetlost navečer umiruje i time otklanja zimsku depresiju. 

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC