Article Details

  Svjetlost i boja - moćan tandem

  Zašto se u nekim sobama osjećamo dobro, a u drugima ne? Većinom je to zbog pametne upotrebe svjetlosti i boja. Oba čimbenika imaju izrazit efekt na naš osjećaj ugode, utječu na naše raspoloženje i na naš biološki sat. To nije iznenađujuće ako uzmemo u obzir da 80 posto informacija koje naš mozak prima dolazi putem očiju. A svjetlost igra ključnu ulogu u tome, jer je svjetlost ta koja čini boje vidljivima.

  Boja za karakter vašeg doma

  Moć boje i svjetlosti poznavali su još Stari Egipćani koji su gradili „hramove u boji“ s različitim šarenim sobama za terapije. Kinezi su također koristili svjetlost i boju u terapijske svrhe, pa su stavljali obojena platna na prozore kako bi ubrzali pacijentov oporavak. Danas znamo da svjetlost u boji potiče tijelo na lučenje tvari koji poboljšavaju raspoloženje – radi se o svojevrsnoj hrani za dušu koje se lako postići  i kod kuće.

  Sobe se jednostavno i efikasno mogu transformirati pomoću zidne boje i rasvjete. U spavaćoj sobi, na primjer, umirujuće tople boje stvaraju ugodnu atmosferu koja se još više može naglasiti odgovarajućim izvorima svjetlosti. Tople su boje trenutno moderne u dnevnim i spavaćim sobama, dok su opuštajuće hladnije i svježije boje za kupaonice.

  Dovoljno je naglasiti određena područja ili detalje kako bi vaš dom dobio novi življi izgled. To se može postići korištenjem pomične LED svjetiljke navečer za obasjavanje jednostavnog bijelog zida roza-ljubičastom svjetlošću ili na primjer osvjetljavanjem jednog obojenog zida koji određuje sobu wallwasherima, podnim ili stropnim spot svjetiljkama. Bit je u tome što se tamnije i upadljivije boje, kao i one koje upijaju više svjetlosti, promatraču čine bližima. Bijeli zidovi reflektiraju oko 85 posto svjetlosti koja pada na njih, dok svijetle drvene panelne ploče reflektiraju manje od 35 posto svjetlosti.

  Ono što vrijedi spomenuti jest indeks uzvrata boja. On određuje koliko prirodno svjetiljka prikazuje boje oko sebe. Za kućanstva indeks uzvrata boja svjetiljke ne bi trebao biti manji od Ra 80.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC