Article Details

  Svjetiljke: savjeti za dom

  Lusteri, ulaštene aluminijske spot svjetiljke, papirnati lampioni u stilu 70-ih... Danas su svjetiljke dostupne u raznolikom dizajnu za svačiji ukus. Bilo da gradite novi dom ili radikalno obnavljate stari, svakako je poželjno na vrijeme povesti računa o planiranju rasvjete. Ali, prije nego što se bacite na izbor svjetiljaka ili žarulja, potrebno je ustanoviti kakva je svjetlost potrebna i u koju svrhu.

  Dizajn nije uvijek pravi kriterij za odabir svjetiljke. Važnije od samog dizajna jest funkcija svjetiljke u prostoriji. Inženjeri i stručnjaci iz područja rasvjete mogu vam pomoći u odabiru odgovarajuće svjetiljke. Navodimo neke od bitnih smjernica za odabir i korištenje svjetiljki :

  • Viseće svjetiljke su popularan izbor za rasvjetu stolova u kuhinji, blagovaonici ili dnevnom boravku. Udaljenost između površine stola i najniže točke svjetiljke trebala bi iznositi oko 60 cm. Time se omogućuju očni kontakt bez opasnosti bliještanja. Viseće svjetiljke s kontaktnim regulatorima i svjetiljke s gibljivim žaruljama za stolove na produživanje  također predstavljaju praktično rješenje.

  • Svjetiljke za čitanje uvijek bi trebale biti iznimno prilagodljive tako da se njihova svjetlost može precizno usmjeriti. Za naslonjače su dizajnirane posebne samostalne svjetiljke koje omogućuju usmjerenu svjetlost potrebnu za čitanje i regulabilnu opću rasvjetu usmjerenu prema stropu (uplighting). Na taj se način osvjetljava i okolni prostor.


  • Ugradbene stropne svjetiljke s usmjerenim snopom svjetlosti instaliraju se blizu zida kao wallwasheri. Svjetlost usmjerena prema tlu nije veoma praktična opcija.


  • Isto se odnosi i na ugradbene podne svjetiljke: montirane blizu zida, imaju zanimljiv učinak. Dovoljna je maksimalna snaga od  35 W. Ako se radi o ugradbenim podnim svjetiljkama montiranim u centru prostorije, na primjer u kupaonici ili predvorju, idealno će poslužiti bijele ili LE diode u boji. Trebale bi imati balon od matiranog stakla.

  • LE diode, baš kao i halogene žarulje također predstavljaju dobar izbor za ugradbene zidne svjetiljke.


  • Svjetiljke koje se koriste u kupaonicama moraju biti dovoljno zaštićene. To se odnosi i na svjetiljke instalirane pod vodom ili u neposrednoj blizini vode.

  Više informacija o pojedinim tipovima svjetiljki dostupno je u dijelu pod nazivom Katalog.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC