Article Details

  Izbor žarulje čini razliku

  Hladna bijela svjetlost u spavaćoj sobi, nedovoljna rasvjeta u predvorju? Nesumnjivo jedno i drugo dovode do nezadovoljstva, ma koliko dobro svjetiljka izgledala. Stoga je očito da je izbor odgovarajuće žarulje bitan, posebno u dnevnom boravku, budući da ona definira rasvjetni ugođaj prostora, bilo da se radi o toplom i opuštenom, bilo o poslovnom ugođaju.

  Govoreći o žaruljama, treba se spomenuti da ljudi još uvijek pogrešno koriste engleski izraz “light bulbs” umjesto običnog “lamp” kada misle na žarulje. Žarulja je onaj dio rasvjetnog sustava koji proizvodi svjetlost, dok je svjetiljka rasvjetno tijelo čija je svrha zaštititi žarulju i distribuirati svjetlost.

  Moderne žarulje postaju sve energetski učinkovitije, posebno u kombinaciji s elektroničkim prigušnicama. Najvažniji tipovi žarulja za kućanstva su:

  LE diode (LED)

  LE diode (Light Emitting Diodes ili svjetleće diode) pravi su hit posljednjih godina, te minijaturne naprave troše malo energije i pouzdane su godinama. Osim toga, stvaraju jako malo topline, što je na primjer iznimno važna karakteristika za ugradbene “spot” svjetiljke, te uz to nisu izvor UV / IR zračenja.

  LE diode mogu proizvesti gotovo svaku boju iz RGB-ovog modela boja (Red Green Blue); u teoriji, moguće je 16,7 milijuna varijanti. Premazane posebnim fluorescentnim slojem, LE diode mogu proizvoditi i bijelu svjetlost. Međutim, nedostatak im je što su bijele diode trenutno dostupne samo s indeksom uzvrata boje od Ra 70 – 90.

  Svjetleće diode javljaju se u raznolikom dizajnu i njihova se upotreba sve više proširuje na različita područja rasvjete uključujući i rasvjetu za kućanstva. Bilo bi bolje da se koriste kao učinkoviti samostalni izvori svjetlosti, u skupinama koje čine posebne module, kao fleksibilni pojas svjetlosti ili u kombinaciji s drugim žaruljama.

  Savjet: Zbog svojih malih dimenzija, LE diode su idealne za ugradnju u zidove, podove, namještaj ili okvire. Kao izvor svjetlosti u boji, postižu dojmljiv učinak naglašavanja. Moderna tehnologija omogućuje izmjenu boja, čak i kontinuirano, pomoću daljinskog upravljača.

  Halogene žarulje

  Kada kućni interijeri iziskuju blistavu, ugodnu bijelu svjetlost i dobar uzvrat boje, tada su halogene žarulje pravi izbor. One su dostupne za standardan mrežni napon te kao niskonaponske halogene žarulje koje se uvijek napajaju pomoću transformatora.

  Niskonaponske halogene žarulje s IR refleksivnim slojem (IRC) posebno su energetski učinkovite. U usporedbi s konvencionalnim žaruljama sa žarnom niti, troše oko 40% manje energije.

  Savjet: Ukoliko je potrebna izravna, usmjerena svjetlost, kao na primjer kod akcentne rasvjete, tada je blistava svjetlost halogenih žarulja uvijek pravi izbor. Osim toga, moderne halogene žarulje s IR refleksivnim slojem štede i energiju.

  Štedne žarulje / fluorescentne cijevi

  Štedne žarulje su “savijene” fluorescentne cijevi koje su ekonomične u pogledu potrošnej električne energije. Zajedno s elektroničkim prigušnicama (EB), postižu istu razinu svjetlosti trošeći do 80% manje energije u odnosu na ostale žarulje sa žarnom niti. Nova generacija fluorescentnih cijevi može se regulirati te uz to imaju dobar indeks uzvrata boje od Ra 90 ili više.

  Štedne žarulje mogu jednostavno zamijeniti inkandescentne žarulje budući da imaju isto grlo za njih prihvat (uobičajeno je to E27 ili E14 navoj) te obično i prigušnicu ugrađenu u kućište. Pri odabiru štednih žarulja bitno je obratiti pozornost na njihovu kvalitetu. Njemačka udruga potrošača Stiftung Warentest došla je do rezultata da samo brendirane žarulje postižu dobre rezultate (izdanje: svibanj 2008.).

  Savjet: Svjetlost koju emitiraju štedne žarulje i fluorescentne cijevi nema potpuni spektar boja, stoga bi se u kućanstvima trebala kombinirati s sjajnom halogenom svjetlošću. Štedne žarulje i fluorescentne cijevi idealne su za indirektnu, difuznu rasvjetu prostora, na primjer za stropne prikrivene širokosnopne svjetiljke, velike zasjenjene svjetiljke ili svjetiljke projektirane za ambijentalnu rasvjetu (na primjer, na prozorskim daskama).

  Žarulje sa žarnom niti

  Vrijeme je da se oprostimo od dobrih starih inkandescentnih žarulja: tom su “prototipu” svih električnih izvora svjetlosti dani odbrojeni, iako se još uvijek koristi u milijunima domaćinstava. S obzirom da proizvode više topline od svjetlosti, u Europi će se prestati prodavati od 2012. godine, u skladu s najavom Europske unije iz 2008. godine. Prve su na listi za odlazak žarulje od 100 vati, koje će nestati s tržišta 2009. godine.

  Savjet: Ne očajavajte –  štedite energiju! Žarulje sa žarnom niti mogu se jednostavno zamijeniti štednim žaruljama s istim E27 ili E14 navojem. A ukoliko je potrebna blistava svjetlost s optimalnim uzvratom boje, dostupno je i najnovije rješenje : halogena žarulje koje se spajaju na glavni napon s inkandescentnom bazom.

  Detaljne informacije o pojedinim tipovima žarulja dostupne su u dijelu pod nazivom O rasvjeti; ostale nformacije o posebnim tipovima žarulja dostupne su u Bazi podataka proizvoda i proizvođača.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC