Article Details

  Savjeti o tome kako rasvijetliti dom

  Rasvjeta u dnevnom boravku trebala bi pogodovati različitim aktivnostima i situacijama – objedovanju, čitanju, gledanju televizije, radu ili opuštanju. Očito je da samo jedna svjetiljka ne može biti dovoljna za kvalitetnu rasvjetu jer ne može stvoriti odgovarajući ugođaj niti može udovoljiti mnoštvu različitih rasvjetnih zahtjeva. Sukladno tome osnovno pravilo projektiranja kućne rasvjete je da se u svakoj prostoriji treba razviti vlastiti rasvjetni koncept „krojen“ po mjeri i i osmišljen tako da udovoljava funkcionalnim zahtjevima prostorije.

  Rasvjeta strukturira prostoriju

  Prvo pitanje koje se nameće u procesu planiranja rasvjete jest koliko je svjetlosti potrebno, gdje, te za koju svrhu. Tek kada dobijemo odgovore na ta pitanja, možemo pristupiti odabiru svjetiljki i žarulja za svaki pojedini rasvjetni zadatak. Rasvjeta mora biti dostupna u različitim zonama kao opća ili akcentna rasvjeta, te mora služiti za olakšavanje orijentacije i naglašavanje atraktivnih arhitektonskih detalja. Rasvjeta strukturira prostoriju i usmjerava pogled promatrača.

  Visoka kvaliteta rasvjete uz što manje bliještanja jedan je od osnovnih preduvjeta dobrih vizualnih rezultata, stoga dobra rasvjeta ne ovisi samo o dizajnu odabrane svjetiljke, već i o njenom položaju u prostoriji, odgovarajućem izvoru svjetlosti (žarulji) i svrsishodnosti svjetlosti koju ona proizvodi.  Rasvjeta ima tri osnovne funkcije:

  Dobro razrađena rasvjetna shema obuhvaća različite prostorne zone i njihove različitosti te se, s obzirom na funkciju, dijeli u tri osnovne grupe.

  • Opća rasvjeta, poznata još pod nazivom rasvjeta prostora ili interijera predviđena je tako da olakšava orijentaciju;
  • Zonska rasvjeta, poznata još kao ciljana „task“ rasvjeta, služi za osvjetljivanje specifičnih, ciljanih područja;
  • Ambijentalna rasvjeta, svrha joj je stvaranje ugođaja u prostoru.

   

  Opća rasvjeta za orijentaciju

  Opća rasvjeta  projektirana je na način da olakšava orijentaciju. Na otvorenom služi za osvjetljavanje puta do kuće, a u unutrašnjosti osvjetljava stubišta i predsoblja te pruža potpunu rasvjetu prostora. Svjetiljke bi trebale zračiti svjetlost u smjeru stropa ili podjednako u svim smjerovima. Ako se radi o regulabilnoj rasvjeti, ona se može regulirati po želji – od prigušene rasvjete za opuštanje do jake rasvjete za vrijeme čišćenja.

  Regulabilna rasvjeta prostora može biti korisna i za ublažavanje izrazitih razlika u osvijetljenosti. Time se sprečava umor očiju, na primjer pri gledanju televizije ili čitanju, te se doprinosi postizanju ugodnije atmosfere.

   

  Zonska rasvjeta za pojedina područja

  Zonska rasvjeta (poznata i kao ciljana „task“ rasvjeta) omogućuje svjetlost potrebnu za posebne vizualne zadatke. Idealna je za obavljanje određenih aktivnosti, kao na primjer aktivnosti za stolom, radnim plohama u kuhinji ili u zonama namijenjenim za čitanje. Ciljana se rasvjeta postiže usmjerenom svjetlošću koja ima učinak naglašavanja. Isto tako ona se može postići spot rasvjetnim tijelima (spotovima) koji usmjeravaju svjetlost prema dolje ili prema zidu, te tradicionalnim visećim svjetiljkama iznad površine koju je potrebno rasvijetliti.

     

  Ambijentalna rasvjeta za bolji ugođaj

  Kao što samo ime govori, ambijentalna rasvjeta je sredstvo za postizanje ugodnog i toplog ugođaja. To je vrsta umjetne rasvjete koja noću dolazi do punog izražaja: transformira prostor, obasjava zidove nježnim bojama, dočarava slike i detalje u prostoru u pravom svjetlu.

  Ugradne podne „spot“ svjetiljke ili stolne svjetiljke na noćnom ormariću također mogu poslužiti svrsi jer stvaraju tople i nježne zrake svjetlosti tipične za ambijentalnu rasvjetu.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC