Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta dnevne sobe

  Akcentna rasvjeta (dnevna soba), Opća rasvjeta (dnevna soba), Rasvjeta za gledanje TV-a, Rasvjeta za čitanje

  Rasvjeta dnevne sobe
  Dnevna je soba srce doma. Koristi se za mnoštvo različitih aktivnosti: čitanje, pisanje, igranje, gledanje TV-a, slušanje glazbe, puštanje, zabavljanje gostiju, slavljenje. Jedna svjetiljka nipošto nije dovoljna za sve navedene zadatke. Pravo rješenje za dnevnu sobu od 20 m2  jesu najmanje tri svjetiljke, po mogućnosti njih pet.
  Halogene žarulje ili niskonaponske halogene žarulje popularan su izbor zbog svoje jasne toplo bijele boje svjetlosti. Alternativu, osim žarulja sa žarnom niti, predstavljaju štedne i fluokompaktne žarulje (boja svjetlosti: toplo bijela).

  Akcentna rasvjeta
  Osim što je funkcionalna, rasvjeta također utječe i na ugođaj u prostoriji. Kako bi se postigla kućna atmosfera, nužno je da rasvijetljenost u sobi ne bude uvijek ista, tj. da sve svjetiljke ne budu upaljene istovremeno, i da rasvjeta bude regulabilna. Akcentna rasvjeta, na primjer slika ili vitrina, pruža osjećaj vizualnog olakšanja.
  Spot svjetiljke ugrađene u sustave na sajli i strujnih tračnica mogu se lako postavljati pod različitim kutovima ili usmjeravati. Za razliku od nepomičnih spot svjetiljki, one pružaju mogućnost adekvatnog osvjetljenja i naglašavanja slika i kipova čak i ako se njihov položaj/lokacija promijeni. Dostupna je i rasvjeta namijenjena osvjetljavanju slika.
  Rasvjeta vitrina i polica ima jak učinak naglašavanja. Pojedinačni dijelovi mogu se osvijetliti stropnim spot svjetiljkama, svjetiljkama ugrađenim u namještaj ili sa zavrtnjem. Važno je naglasiti da svjetiljke koje se ugrađuju u drvene podloge moraju imati simbol VDE; ENEC i GS, kao i simbol M. U slučaju spot svjetiljki i onih sa zavrtnjem, mora se voditi računa o minimalnoj dozvoljenoj udaljenosti od osvijetljene površine.
  Zid ili dio zida koji nema namještaja (bilo da je prazan ili ukrašen) postaje atraktivan kad ga „oplakuje“ svjetlost downlightera postavljenih u nizu na zid. Akcentna rasvjeta može se dobiti i svjetiljkama za sobno bilje.
  Poseban ugođaj može se stvoriti interakcijom direktne i indirektne rasvjete. Indirektna rasvjeta koju reflektiraju zidovi i stropovi vizualno je vrlo ugodna. Stropne prikrivene širokosnopne svjetiljke (i uplighteri) dobro se uklapaju u ovaj zadatak. Kao standardne svjetiljke, mogu se i pojedinačno koristiti; kao zidne svjetiljke, trebale bi se koristiti u grupama.
  Danas postoji širok izbor svjetiljki koje isijavaju većinu svjetlosti prema gornje za indirektnu rasvjetu, a ostatak na donji poluprostor za direktnu rasvjetu. Drugo praktično rješenje jesu standardne dvonamjenske svjetiljke, u kojima stropne prikrivene širokosnopne svjetiljke većinom pružaju indirektnu svjetlost za opću rasvjetu, a druga svjetiljka ispod reflektora daje direktnu svjetlost za čitanje u visini osobe koja sjedi.
  Važno je napomenuti da samo indirektna rasvjeta može rezultirati lošim modeliranjem i  monotonom atmosferom. Za naporne vizualne zadatke, poput čitanja, pisanja ili ručnog rada, direktna je rasvjeta uvijek bolje rješenje.

  Opća rasvjeta
  Opća se rasvjeta treba projektirati na temelju količine svjetlosti potrebne na određenom dijelu. Također se treba uzeti u obzir i njena svrha. Ona se može dobiti nadgradnim stropnim svjetiljkama, spot ili drugim svjetiljkama na sustavu sajli i strujnih tračnica, ili različitim zidnim svjetiljkama. Standardne, stolne svjetiljke i svjetiljke za noćne ormariće pružaju ciljanu radnu svjetlost za kauč i fotelje, TV i hi-fi linije, bife i radni stol. Kao druga opcija, ciljana “task“ rasvjeta može se dobiti i malim visećim svjetiljkama ili jednom visećom svjetiljkom nad stolićem za kavu. Dodatna viseća svjetiljka potrebna je stol za ručanje koji može biti ili  u dnevnoj sobi ili u blagovaonici.
  Dominantna karakteristika svakog dnevnog boravka obično je mjesto za sjedenje. U tom dijelu sve bi svjetiljke (po mogućnosti njih dvije ili tri) trebale biti kontrolirane regulatorom tako da se rasvjeta može prilagoditi raspoloženju i prilici. Kada se zidne, stolne i standardne svjetiljke koriste za čitanje, one se mogu prilagoditi individualnim zahtjevima pomoću pokretnih ruku koji se mogu rotirati i okretati, kao i pomoću reflektora čiji se položaj može mijenjati.

  Rasvjeta za gledanja TV-a
  Kada se gleda TV sve svjetiljke trebaju biti postavljene tako da ne bude neugodnih odraza na ekranu televizora. Svjetiljke pored ekrana koje potencijalno mogu dovesti do refleksije trebaju se prigušiti ili ugasiti. Za osvjetljavanje zidova pored televizora, jedna od opcija jest postavljanje zidne svjetiljke iza televizora. Međutim, one ne bi trebale biti jedini izvor svjetlosti. U prostoriji bi trebalo biti dodatnih svjetiljki jer naglašene razlike u svjetlosti između ekrana i ostatka prostorije izazivaju napor za oči.

  Rasvjeta za čitanje
  Prostorije u domu koje se koriste za različite aktivnosti (čitanje, pisanje ili ručni rad) zahtijevaju više od same opće rasvjete. Odabir dodatnih vrsta svjetiljki ili osvjetljenja ovisi o aktivnosti i vizualnom zadatku koji se obavlja. Što ima više detalja, potrebnija je bolja rasvjeta. Mora se uzeti u obzir i dob osoba koje obavljaju vizualne zadatke. Za istu vidnu oštrinu, 60-godišnjaku je potrebno dvostruko više rasvijetljenosti nego 20-godišnjaku.
  Za duže periode čitanja, potrebna je uravnotežena rasvjeta. Kako bi se spriječio prerani umor, rasvjeta ne smije biti niti monotono svijetla niti nedovoljna.
  Glavni uvjeti za dobru vizualnu izvedbu jesu odgovarajuća razina rasvjete (i horizontalna i vertikalna rasvijetljenost) i izbjegavanje neugodnog bliještanja. Što je veća razina rasvjete, bolja je vizualna izvedba.
  Pretjeran kontrast između rasvjete za čitanje i sobne rasvjete izaziva vizualni umor. Stoga je bitno osigurati odgovarajuću temeljnu svjetlost.
  Svjetiljke koje se mogu okretati i regulirati kako bi se ispunili pojedinačni zahtjevi rješenje su za rasvjetu prilikom čitanja. Svjetiljke za čitanje trebale bi imati širi svjetlosni snop, npr. halogene reflektorske žarulje od 38° do 60° .

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC