Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta predavaonica

  Opća rasvjeta (predavaonice), Upravljanje rasvjetom (predavaonice), Orijentacijska rasvjeta (predavaonica)

  Rasvjeta predavaonica
  Gotovo svaku izložbu poprate predavanja i drugi događaji. Oni pružaju detaljnije informacije o izlošcima i umjetnicima te time daju na važnosti djelu ili izložbi. Da bi se takvi događaji organizirali, predavaonice bi trebale biti multifunkcionalne – pogodne za organiziranje javnih prijama, predavanja i video prezentacija. Fleksibilna rasvjetna instalacija pruža svjetlost prilagođenu takvim situacijama. Kada se ugrade sustavi upravljanja rasvjetom, programirane rasvjetne scene dostupne su jednostavnim pritiskom na tipku.

  Opća rasvjeta
  Na početku i kraju događaja opća rasvjeta igra ključnu ulogu. Njena primarna svrha jest olakšati orijentaciju, pa bi trebala pružati najmanje 150 luksa rasvijetljenosti kako bi osigurala da posjetitelji pronađu svoje mjesto. Savjetuje se regulabilna rasvjeta koja pomaže očima da se bolje prilagode promjenama u svjetlosti.
  U službi opće rasvjete, prikladne su viseće svjetiljke s fluorescentnim žaruljama i downlighteri opremljeni fluokompaktnim žaruljama. Upotrebom sustava za upravljanje rasvjetom, rasvjeta predavaonica postaje profesionalnija.
  Kada se održavaju predavanja ili panel-diskusije, područje održavanja prezentacije trebalo bi biti jasnije osvijetljeno od ostatka prostorije. Pravilo glasi: zbroj horizontalne i vertikalne rasvijetljenosti u zoni predavanja trebao bi biti 1,5 puta veći od prosječne rasvijetljenosti u prostoriji. Dodatna rasvjeta, a time i veća vertikalna rasvijetljenost, može se dobiti spot svjetiljkama.
  Osim što imaju određenu svrhu, predavaonice također oblikuju i imidž institucija. Rasvjeta predstavlja dizajnerski element kojim se definira dojam koji institucije ostavljaju. Brojni precizni svjetlosni izvori, indirektne rasvjetne komponente koje naglašavaju arhitekturu sobe, osvjetljavanje izložaka i područja zida stvaraju ugodan efekt. Akcentna i opća rasvjeta trebale bi biti dobro koordinirane, posebno za područja recepcije.

  Upravljanje rasvjetom
  Uvjeti koje rasvjeta predavaonica mora ispuniti ovise o različitim događajima koji se organiziraju. Svjetiljke bi trebale biti grupirane na odvojenim krugovima za isključivanje i uključivanje za situacije poput „prijama“, „predavanja“ ili „prezentacije“. Jedna se grupa svjetiljki može ugasiti, a druga na primjer upaliti, dok se treća može regulirati ovisno o situaciji.
  Rasvjeta se može kontrolirati pomoću jednostavne kontrolne jedinice ili rasvjetnog sustava na daljinsko upravljanje za veću praktičnost. Zahvaljujući sustavu upravljanja rasvjetom, programirane se rasvjetne scene mogu prilagoditi pojedinačnim zahtjevima bez promjena u programiranju. Prijelazna vremena mogu se programirati po potrebi, od jedne sekunde do nekoliko minuta. Mnogi sustavi upravljanja rasvjetom također pružaju programirane funkcije blokiranja ulaska dnevne svjetlosti i sprječavanja prolaska sunčeve svjetlosti.
  Pogodan sustav kontrole rasvjete za predavaonice jest sustav DALI® (eng. Digital Addressable Lighting Interface) sa standardiziranim digitalnim sučeljem. Njegove ključne prednosti jesu mali broj komponenti, jednostavna upotreba i malo električnih instalacija.

  Orijentacijska rasvjeta
  Za video prezentacije rasvjeta predavaonica može se smanjiti ili potpuno ugasiti. Kako bi se prisutni mogli i dalje snalaziti u prostoru, koriste se posebne svjetiljke: npr., LED orijentacijske svjetiljke za označavanje stepenica i stuba, svjetlosnih znakova za označavanje izlaza i putova do zahoda i toaleta. Jedan od potrebnih zadataka rasvjete jest i označavanja izlaza – rasvjeta u slučaju nužde. 

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC