Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta kuhinja

  Opća rasvjeta (kuhinja), Rasvjeta stolova i kuhinjskih barova, Rasvjeta radne površine (kuhinja)

  Rasvjeta kuhinje
  Kuhinja je jednom bila središte doma, a i danas je ostala mjesto za druženje i komunikaciju. Osim za pripremu hrane i obroka, služi i za objedovanje i slavlja u posebnim prilikama. Kuhinja odražava stil života, a istovremeno je i mjesto rada u kojem se moraju postići optimalni radni uvjeti. Loše isplanirana rasvjeta može biti opasna prilikom rukovanja s vrelim tavama i oštrim noževima.

  Opća rasvjeta
  Kao prvo, kuhinja je mjesto rada, pa je dobra opća rasvjeta neophodna svugdje u prostoriji. Opća rasvjeta mora također pružiti odgovarajuću svjetlost i za ormare, ladice i police. Samo jedna svjetiljka nasred stropa ne može udovoljiti svim uvjetima. Dobro su rješenje najmanje dvije svjetiljke – npr. za tropojasne fluorescentne žarulje – ili downlighteri raspoređeni po cijelom stropu. Kao alternativa mogu se koristiti sustavi na sajli ili strujne tračnice s više spot svjetiljki koje se mogu različito usmjeravati. Rasvijetljenost bi trebala iznositi 500 luksa.
  Obavljanje vizualnih zadataka za radnim površinama, štednjakom ili sudoperom olakšava dodatna ciljana radna rasvjeta u kojoj zidne svjetiljke ili svjetiljke ispod kuhinjskih elemenata daju odgovarajući izvor svjetlosti. U kuhinjama / blagovaonicama dodatnu rasvjetu zahtijevaju stolovi i barovi. Preporuča se da opća i radna rasvjeta budu na odvojenim strujnim krugovima za uključivanje i isključivanje.

  Rasvjeta stolova i barova
  Stolovi za ručanje i kuhinjski barovi trebaju odgovarati veličini i obliku površine za objedovanje. Viseće svjetiljke – nekoliko manjih svjetiljki koje vise sa žice, sajle ili strujne tračnice savjetuju se za kuhinjske barove – trebale bi biti postavljene u visini očiju, tako da im je niži rub oko 60 cm iznad površine za ručanje. Time se izbjegava bliještanje bez blokiranja direktnog vizualnog kontakta s osobom koja sjedi preko puta. Za kuhinjske stolove koji se ne koriste samo za ručanje i onda kad je svjetlost potrebna na različitim visinama, viseće svjetiljke s prilagodljivom visinom predstavljaju pravi izbor.

  Rasvjeta radne površine
  Bilo da se radi o sjeckanju, guljenju, rezanju ili kuhanju, rad u kuhinji može biti opasan. Dobra rasvjeta pomaže u sprječavanju ozljeda. Idealno rješenje za radne površine jest direktna rasvjeta koja ne izaziva bliještanje ili sjene. Ako su ormarići ili police iznad radne površine, savjetuje se neprekidni niz tropojasnih fluorescentnih žarulja (toplo bijele boje svjetlosti) ili halogene žarulje odmah ispod regala. Važno je da budu zasijenjene sprijeda kako ne bi zasljepljivale.
  S obzirom na to da se ugrađuju u drvo, svjetiljke moraju imati simbol M kao i VDE, ENEC ili GS. Preporučena rasvijetljenost je 650 luksa.
  Iznad štednjaka preporučeno je postavljanje svjetiljki koje ne izazivaju bliještanje. U većini slučajeva, one su ugrađene u nape. Plastične svjetiljke ili svjetiljke glatkog stakla olakšavaju čišćenje. Alternativa štednjacima koji nemaju napu s ugrađenim svjetiljkama jesu zidne svjetiljke. Idealna rasvijetljenost jest 500-650 luksa. Kako bi kuhar vidio kad je hrana gotova, prilikom kupovine nape treba se obratiti pozornost na dobar uzvrat boja žarulja, na primjer, fluokompaktne žarulje (toplo bijela boja svjetlosti) ili žarulje sa žarnom niti.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC