Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta jedinica intenzivne skrbi

  Rasvjeta jedinica intenzivne skrbi, Rasvjeta odjela za postoperativnu skrb, Rasvjeta soba za intenzivnu skrb

  Rasvjeta jedinica intenzivne skrbi
  Osobama koje su teško bolesne potreban je odmor i prigušena rasvjeta; stalan nadzor i liječenje hitnih slučajeva zahtijevaju veću razinu rasvjete. Stoga, sobe za oporavak, jedinice intenzivne skrbi i odjeli za postoperativnu njegu zahtijevaju fleksibilan sustav rasvjete koji će omogućiti različite stupnjeve svjetlosti:
  - Pretežno indirektna rasvjeta koja pruža rasvijetljenost od 100 luksa za rasvjetno zadovoljstvo koje pospješuje oporavak;
  - Dodatna direktna rasvjeta koja stvara rasvijetljenost od 300 luksa za jednostavne pretrage i kliničko liječenje. Ovakvu rasvjetu pacijent može iskoristiti za čitanje. Preporučuje sa korištenje prijenosnih svjetiljki za čitanje kako se drugi pacijenti u sobi ne bi uznemiravali.
  - Rasvijetljenost od 1000 luksa za hitne slučajeve zahvaljujući kojoj liječnici i medicinsko osoblje mogu jasno razabrati svaki detalj.
  Rasvjeta u slučaju nužde ostvaruje se ili paljenjem više svjetiljki ili svih žarulja u svjetiljkama s tri žarulje umjesto samo jedne žarulje za 300 luksa.
  Najbolja je boja neutralno bijela s temperaturom boje između 3800 i 5300 Kelvina. Žarulje moraju imati indeks uzvrat boja Ra ≥ 90.

  Rasvjeta jedinice za intenzivnu skrb
  Nakon ponekad zaista dugih operacija, teško bolesnim pacijentima potreban je stalan nadzor i intenzivna skrb. Zbog toga se prebacuju u jedinicu intenzivne skrbi, a kasnije, ako je potrebno, na odjel za postoperativnu njegu. Rasvjeta u jedinici za intenzivnu skrb mora imati tri različite razine: 100 luksa za komfor, 300 luksa za jednostavne pretrage i liječenje, 1000 luksa za hitna stanja. Za razliku od običnih odjela u kojima sustav rasvjete može biti ugrađen u kontrolne panele postavljene iznad kreveta, u jedinicama za intenzivnu skrb svjetiljke su obično diskretno postavljene i odvojene od složene medicinske opreme.

  Rasvjeta odjela za postoperativnu njegu
  Odjeli za postoperativnu njegu namijenjeni su pacijentima kojima je potrebno više nadzora od drugih, ali ne i stalan nadzor koji se pruža u jedinici intenzivne skrbi. Zahtjevi za rasvjetu odjela postoperativne njege ne razlikuju se od onih na običnom odjelu: 100 luksa rasvijetljenosti za komfor, 300 luksa za jednostavne pretrage i liječenja, 1000 luksa za hitne slučajeve.
  Bolesnicima je posebno ugodna nježna indirektna svjetlost. Na odjelima za postoperativnu njegu posebna bi se pozornost trebala usmjeriti na stvaranje ugodnog ugođaja, pa se savjetuje korištenje zidnih svjetiljki.

  Rasvjeta soba za intenzivnu skrb
  Nakon uspješne operacije pacijenti se prebacuju u sobu za intenzivnu skrb u kojoj se bude i kojoj se vrši nadzor prije nego što se vrate na odjel za uobičajenu njegu. Za rasvjetu sobe za intenzivnu njegu dovoljne su dvije razine svjetlosti: 100 luksa rasvijetljenosti za komfor i 1000 luksa za hitne slučajeve. Bitno je osigurati da se izbjegne bliještanje opće rasvjete u trenutku kada se pacijent tek budi. Indirektna je rasvjeta najbolja.
  Krevet nikada ne bi trebao biti pozicioniran tako da pacijent gleda direktno u nezasjenjenu stropnu svjetiljku. Međutim, ne može se uvijek izbjeći rizik da pacijent bude privremeno zaslijepljen direktnom svjetlošću koju stvara jasna rasvjeta za hitne slučajeve.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC