Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta profesionalnih kuhinja

  Opća rasvjeta (profesionalna kuhinja), Rasvjeta radnog prostora (profesionalna kuhinja)

  Rasvjeta profesionalnih kuhinja
  Profesionalne se kuhinje koriste za preradu, pripremu i kuhanje hrane. Dobra rasvjeta omogućuje osoblju da procijeni kvalitetu skuhane i nekuhane hrane te čini radno mjesto sigurnijim.
  U restoranima i hotelima, pogonima za preradu hrane i obrazovnim institucijama čistoća i higijena vrlo su važne. Stoga, kuhinje moraju biti jasno osvijetljene kako bi se maksimalno reducirala nečistoća.

  Opća rasvjeta
  U profesionalnim kuhinjama opća rasvjeta mora biti dizajnirana za minimalnu rasvijetljenost od 500 luksa. Ne smije izazivati bliještanje niti bacati neugodne sjene.
  Posebna se pozornost mora obratiti na svojstva uzvrata boja žarulja: indeks uzvrata boje od Ra ≥ 90 nužan je za pravilnu procjenu sastojaka, procedura i završnog proizvoda. Svjetlost bi trebala biti toplo bijele ili neutralno bijele boje.
  Kada se hrana kuha i peče, stvara se para. Svjetiljke postavljene u profesionalnim kuhinjama trebale bi biti dizajnirane za vlažne interijere: međunarodni stupanj zaštite IP 54. Preporučuju se svjetiljke s halogenim žaruljama ili metal-halogene žarulje. Posebno ekonomično rješenje jesu svjetiljke s fluorescentnim žaruljama koje rade na elektroničke prigušnice.

  Rasvjeta radnog prostora
  Rad u kuhinji može biti opasan jer uključuje rezanje, guljenje, struganje, sjeckanje i kuhanje. Dobra rasvjeta pomaže u sprječavanju nezgoda. Idealno rješenje za rasvjetu profesionalnih kuhinja pruža direktna svjetlost u smjeru radne površine koja pritom ne izaziva bliještanje niti neugodne sjene.
  Iznad kuhinjskih štednjaka preporučuje se postavljanje svjetiljki koje ne stvaraju bliještanje, a koje se obično ugrađuju u nape. Budući da kuhinjske peći stvaraju značajnu količinu topline, mora se jamčiti kemijska stabilnost svjetiljke. Kako bi glavni kuhari mogli procijeniti kad je hrana gotova, trebaju se koristiti žarulje s dobrim svojstvima uzvrata boja (Ra ≥ 90).

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC