Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: 08:00-12:00

 

 
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.


 

  Unutarnja rasvjeta sportskih objekata

  Opća rasvjeta sportskih dvorana, Rasvjeta višenamjenskih dvorana, Rasvjeta posebnih unutarnjih sportskih objekata

  Unutarnja rasvjeta sportskih objekata
  Većina sportskih dvorana koristi se za različite aktivnosti – rukomet i odbojku, karate i mačevanje. Stoga, prije planiranja samog sustava rasvjete, mora se znati kojim će sportovima dvorana biti namijenjena. Tada se može pristupiti projektiranju rasvjete  kako bi se udovoljilo individualnim zahtjevima svakog pojedinog sporta.
  Primarni faktori za razmatranje jesu brzina pokreta, a sa sportovima s loptom i veličina i brzina lopte. U profesionalnom sportu kriteriji su rasvjete uvijek veći nego u rekreativnom sportu: prema standardima DIN EN 12193 vrhunski treninzi i natjecanja zahtijevaju dvostruku količinu horizontalne rasvijetljenosti nego bavljenje istim sportom u školi ili na rekreacijskoj razini.
  Stoga bi rasvjeta sportskih dvorana trebala biti što fleksibilnija. Sustavi rasvjete kojima upravljaju sustavi kontrole i regulacije rasvjete posebno su prilagodljivi. Inovativna rasvjetna tehnologija energetski je učinkovitija i smanjuje operativne troškove. Za televizijske prijenose profesionalnih sportskih događaja, rasvjeta mora zadovoljiti i više od standardnih uvjeta. Tehnologija kamera s visokom rezolucijom zahtijeva više svjetlosti i bolju rasvjetu od samih atletičara i gledatelja. Za dobru televizijsku sliku ključne su vertikalna rasvijetljenost, boja svjetlosti i karakteristike uzvrata boje žarulja.

  Opća rasvjeta sportskih dvorana
  Sportski objekt može se koristiti za različite sportove, stoga se potrebe vezane uz rasvjetu mijenjaju. Standardno raspoređene svjetiljke predstavljaju najčešće rješenje. Visina i dizajn stropa određuju izbor svjetiljki – ugradne, površinski montirane svjetiljke ili viseće.
  Timski sportovi poput rukometa, odbojke, košarke i dvoranskog nogometa zahtijevaju veća područja za igru u odnosu na druge discipline. Za dobar pogled na cijelo igralište, važno je osigurati jednoliku osvijetljenost cijele dvorane i rasvijetljenost od minimalno 200 luksa (III razred rasvjete = rekreacijski sport).
  Kako bi se oči zaštitile od bliještanja prilikom praćenja visokih lopti, na odbojkaškom se terenu svjetiljke ne bi trebale postavljati na strop direktno iznad igrališta. Također, svjetiljke se ne bi trebale postavljati niti u radijusu od četiri metra od koševa.
  U skladu s normom DIN VDE 0710-13, svjetiljke u sportskim dvoranama moraju biti otporne na udarce. Ukoliko lopta udari u svjetiljku, ona mora biti otporna na bilo kakvo oštećenje zbog kojeg bi dijelovi svjetiljke mogli pasti na tlo. Pri odabiru svjetiljki treba se obratiti pozornost da dimenzije otvora zaštitne mreže odgovaraju sportu koji se igra: uvijek trebaju biti malo manje od lopta koje se koriste, a nikada toliko velike da se lopte mogu zaglaviti u zaštitnoj mreži.
  Sportovi poput stolnog tenisa, badmintona i mačevanja obično se održavaju u univerzalnim sportskim dvoranama. Zbog malih lopti i brzih pokreta potrebna je veća razina rasvjete – najmanje 300 luksa rasvijetljenosti (razred III = rekreacijski sport).
  Minimalni uvjeti rasvjete koje norma DIN EN 12193 propisuje za pojedinačne sportove sažeti su u brošuri "Dobra rasvjeta za sportske i rekreacijske objekte" u izdanju licht.de, Fördergemeinschaft Gutes Licht.

  Rasvjeta višenamjenskih sportskih dvorana
  Kada se sportska dvorana redovito koristi i za druge aktivnosti osim sportskih, savjetuje se da se opremi višenamjenski. Tada se može koristiti za različite svrhe: kao dvorana za predavanja ili izložbeni prostor, dvorana za klupske događaje ili kazališne produkcije, kao i za različite svečane prigode.
  Višenamjenska dvorana iziskuje višenamjensku rasvjetu. Opća bi rasvjeta trebala biti regulabilna te bi uz nju trebali postojati i dodatni sustavi rasvjete s odvojenim krugom za uključivanje/isključivanje, uz sustav kontrole rasvjete koji je prilagođen različitim potrebama. S obzirom na to da su višenamjenske dvorane ujedno i sportski objekti, svjetiljke trebaju biti otporne na udarce, a one koje ne udovoljavaju ovim zahtjevima trebaju se ukloniti iz dvorana.

  Rasvjeta posebnih unutarnjih sportskih objekata
  Posebni unutarnji sportski objekti poput terena za squash, teniskih dvorana, dvorana za jahanje ili klizališta obično zadovoljavaju potrebe samo jedne discipline. Stoga bi se rasvjetni sustav trebao posebno dizajnirati samo za taj sport.
  Tenis i squash brzi su sportovi koji se igraju brzim lopticama te, kao takvi, igračima  nameću visoke zahtjeve vezane uz vizualnu izvedbu. Horizontalna rasvijetljenost stoga treba biti najmanje 300 luksa (III razred rasvjete = rekreacijski sport), a nužna je i dobra jednolikost rasvjete. Ona bi trebala stvarati vrlo malo sjena, biti bez bliještanja i održavati naglašene kontraste između lopte i pozadine.
  U dvoranama za jahačke sportove rasvjeta treba udovoljiti ne samo vizualnim potrebama ljudi, već i životinja. Noćni vid konja vrlo je razvijen, stoga se trebaju izbjegavati naglašene fluktuacije sjajnosti kako se konje ne bi uznemiravalo ili zbunjivalo. Zbog prisutnosti prašine i povećane vlažnosti, sve svjetiljke koje se koriste u jahačkim dvoranama iziskuju povećani stupanj zaštite.
  Hokej na ledu, brzo klizanje i umjetničko klizanje obično se održavaju u istom sportskom objektu – zatvorenim klizalištima – pa se rasvjeta mora dizajnirati za najzahtjevniji od tih sportova. To je sport koji uključuje  najbrže pokrete i najmanje predmete u pokretu. Jednolika rasvjeta postiže se adekvatnim rasporedom stropnih svjetiljki iznad klizališta. Za postizanje više rasvijetljenosti u dvoranama za hokej na ledu, svjetiljke mogu biti ili gušće raspoređene ili opremljene snažnijim žaruljama. Prilikom odabira i raspoređivanja svjetiljki, refleksije na površini leda moraju se svesti na minimum.
  Minimalni zahtjevi u rasvjeti za pojedinačne sportove prema DIN EN 12193 sažeti su u brošuri "Dobra rasvjeta za sportske i rekreacijske objekte" u izdanju licht.de, Fördergemeinschaft Gutes Licht. 

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC