Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: 08:00-12:00

 

 
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.


 

  Rasvjeta hotelskih soba

  Opća rasvjeta (hotelska soba), Zadovoljstvo rasvjetom (hotelska soba)

  Hotelska soba ima niz različitih funkcija u ograničenom prostoru. Ona je i dnevna soba, ured i spavaća soba, a ima ulazni dio koji odgovara predsoblju u kući. Stoga se koncept rasvjete treba temeljiti na istim načelima kao u rasvjeti domova. Istovremeno, rasvjeta hotelskih soba mora postići najviše standarde funkcionalnosti i dizajna, jer se zbog ugodne rasvjete gosti osjećaju kao kod kuće.

  Ljudi se osjećaju sigurno kada jasno mogu vidjeti svoje okruženje jednostavnim pritiskom na prekidač. Stoga bi stropne i druge svjetiljke u sobi trebale biti povezane u centralni sustav za paljenje i gašenje i kod vrata i kod kreveta. Sustavi upravljanja rasvjetom nude najnovija praktična rješenja za hotelske sobe i omogućuju gostu da aktivira programe rasvjete kada je to potrebno.

  Opća rasvjeta
  Većina hotelskih gostiju koristi sobu uglavnom navečer, stoga je uloga rasvjete osobito važna. Vrlo je važno osigurati dobru opću rasvjetu tako da gost može pregledati sobu jednostavno s ulaza. Minimalni uvjeti jesu dvije, ne pretjerano male nadgradne stropne svjetiljke ili određeni broj zidnih svjetiljki.
  Žarulje toplo bijele svjetlosti stvaraju kućnu atmosferu. U hotelskim bi se sobama trebale izbjegavati duboke sjene i nedostatak sjena. Ispravna je uravnotežena rasvjeta s toplim svjetlosnim kontrastima. Bliještanje utječe na osjećaj ugode i šteti vizualnoj izvedbi, pa bi se trebalo voditi računa o tome da se izbjegne direktno bliještanje koje izazivaju presjajne žarulje i svjetiljke, kao i odraženo bliještanje uzrokovano sjajnim površinama.

  Svjetiljke također pridonose atmosferi svojim dizajnom. On bi trebao biti u skladu s namještajem u sobi. Nikada nećete pogriješiti sa svjetiljkama iz iste „obitelji“.
  Tamni namještaj čini sobu ugodnijom, međutim taman interijer zahtijeva više svjetlosti kako bi se postigla ista rasvijetljenost kao u sobi sa svjetlijim dekorom. Tamni stropovi, zidovi, sagovi i namještaj reflektiraju mnogo manje svjetlosti u sobi u odnosu na svijetli namještaj. Opće pravilo za rasvijetljenost: za pisanje i čitanje potrebno je najmanje 300 luksa.

  Zadovoljstvo rasvjetom
  Hotelske sobe imaju različite funkcije koje se moraju uzeti u obzir prilikom planiranja rasvjetnih sustava. Gosti u njima provode vrijeme čitajući, gledajući televiziju, pregledavajući novine, radeći za prijenosnim računalom. Pravilo za rasvijetljenost: za čitanje i pisanje potrebno je minimalno 300 luksa.
  Za sjedeći dio, TV, stol i krevet, stolne i standardne ili zidne svjetiljke pružaju svjetlost potrebnu za posebne vizualne zadatke. Reflektori koji se mogu rotirati i okretati, kao i prilagodljive ruke omogućuju direktno postavljanje svjetiljki, čime se mogu zadovoljiti pojedinačni zahtjevi gostiju. I svjetiljke na ogledalima također su dio radne rasvjete, dok rasvjeta slika ima efekt naglašavanja.

  Koju će vrstu atmosfere u sobi stvoriti svjetlost ovisi o načinu na koji svjetlosni izvori u sobi međusobno djeluju. Hotelski gosti trebali bi biti u mogućnosti prilagoditi atmosferu vlastitim potrebama paljenjem ili gašenjem pojedinačnih svjetiljki ili njihovim reguliranjem kako bi se mijenjala distribucija svjetlosti u sobi. Svjetiljke bi se trebale odvojeno paliti ili u grupama (izuzetak: središnji prekidač na ulazu sobe i kod kreveta), a neke bi svjetiljke trebale biti regulabilne. Sustavi upravljanja rasvjetom nude maksimalnu praktičnost u hotelskoj sobi.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC