Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo subotom

 

 
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.


 

  Rasvjeta radionice  Radne prostorije unutar muzeja obično nisu otvorene za javnost. Njihova je rasvjeta isključivo prilagođena muzejskom osoblju i njihovim vizualnim zadacima. Rasvijetljenost opće rasvjete u radionici trebala bi iznositi oko 500 luksa. Zahtjevniji i istančaniji vizualni zadaci, npr. restauracija slike ili taksidermička obrada, iziskuju više svjetlosti koju mogu pružiti dodatne svjetiljke za pojedina radna mjesta. Kriteriji koje inženjer rasvjete mora pritom uzeti u obzir izloženi su u normi za radna mjesta u zatvorenom prostoru DIN EN 12464-1.

  Opća rasvjeta


  Uravnotežena opća rasvjeta predstavlja osnovni kriterij za postizanje dobrih vizualnih rezultata i vizualnog zadovoljstva. Glavno je mjerilo razina rasvjete. Bez obzira na vrstu posla koji se obavlja, rasvijetljenost u svakoj muzejskoj radionici treba iznositi barem 500 luksa.

  Opća je rasvjeta uglavnom orijentirana na radno mjesto, a po mogućnosti i raspoređena na način da svjetlost pada bočno na radne stolove. Prikladno su rješenje svjetiljke za fluorescentne cijevi, također raspoređene paralelno ili u sustavu neprekidnog niza u većim radionicama. Mogu se aktivirati dodatne svjetiljke za pojedina radna mjesta kako bi se podigla razina rasvjete.  Gdje god se obavlja tesarski, odnosno stolarski rad ima prašine, piljevine i vlaknastih materijala. Zbog toga sigurnost predstavlja važno pitanje. Općenito govoreći, savjetuje se instaliranje svjetiljki s višim stupnjem zaštite. Svjetiljke klase IP 54 su npr. otporne na prašinu i prskanje vode. Kako bi se spriječilo izgaranje nakupina lako zapaljivih čestica, mora se ograničiti i toplina koju proizvodi svjetiljka. Svjetiljke koje udovoljavaju tom zahtjevu označene su oznakom za zaštitu od požara “D” u naopako preokrenutom trokutu.

  Rasvjeta radnog mjesta


  Rekonstrukcija mozaika, popravljanje nakita, proizvodnja pregrada za narednu izložbu – sve su to različite aktivnosti koje iziskuju različite razine osvijetljenosti kako bi bile usklađene sa standardima koji osiguravaju uspješno obavljanje vizualnih zadataka. Ovisno o složenosti radnih zadataka, te razine idu od 500 do 1500 luksa. Informacije o okvirnim vrijednostima sadržane su u normi DIN EN 12464-1.  Na radnim mjestima na kojima se obavljaju teški vizualni zadaci opća rasvjeta obično nije dovoljna. Stoga se moraju koristiti dodatne svjetiljke za radnu rasvjetu.
  Upotreba fluokompaktnih žarulja s elektroničkim prigušnicama (EB) predstavlja rasvjetno rješenje s niskim energetskim zahtjevima.

  Mora se posvetiti pažnja izbjegavanju neugodne refleksije svjetlosti na alatu i proizvodima kako bi se osigurala dobra vizualna izvedba. Svjetiljke sa spekularnim zrcalnim rasterima pružaju optičku kontrolu bez bliještanja.
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC