Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo subotom

 

 
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.


 

  Rasvjeta stolarske radnje  Različite aktivnosti koje se obavljaju u stolarskoj radnji iziskuju različite razine rasvijetljenosti. Za peć za sušenje dovoljno 150 luksa, 300 luksa za drvenu pilu i stolarski stol, 750 za oblaganje furnirom i poliranje, te barem 1000 luksa za kontrolu kvalitete. Kritičniji i istančaniji vizualni zadaci iziskuju višu razinu rasvijetljenosti. Uza sve to, mora se voditi računa i o izbjegavanju pretjeranih razlika u osvijetljenosti prostora.
  Opća rasvjeta orijentirana na radno mjesto može udovoljiti navedenim kriterijima. Kao idealno rješenje preporučuju se svjetiljke s tropojasnim fluorescentnim cijevima poredane u redove ili kontinuirane nizove. Moraju udovoljavati sigurnosnim kriterijima za poslovne objekte u kojima prašina ili eksplozivne supstance predstavljaju opasnost.  Ukoliko se koriste oštrice pile, rotirajuće glave ili bušilice, ili pak na mjestima gdje se vrši inspekcija proizvoda, dodatnu rasvjetu pružaju radne svjetiljke –ovjesne stropne svjetiljke, svjetiljke za radnim mjestom ili strojem. Korištenje elektroničkih prigušnica sprečava stroboskopski efekt kod strojeva s rotirajućim dijelovima, poboljšava svjetlosnu učinkovitost žarulja (tropojasnih fluorescentnih cijevi, fluokompaktnih žarulja) te produžuje njihov životni vijek.  Odgovarajuća boja svjetlosti je neutralna bijela ili toplo bijela; na mjestima gdje se testira i ispituje materijal ili finalni proizvod, preporučuje se neutralno bijela ili dnevna svjetlost. Žarulje trebaju imati dobra ili jako dobra svojstva uzvrata boje (za inspekciju proizvoda uvijek indeks Ra ≥ 80): ne bi se trebale koristiti standardne fluorescentne cijevi. Kriteriji rasvjete za stolarske radnje izloženi su u propisima za radno mjesto ASR i normi DIN EN 12464-1.

  Opća rasvjeta

  Različita radna mjesta u stolarskoj radnji imaju različite potrebe za osvjetljenjem. Njima se može udovoljiti korištenjem opće rasvjete koja je orijentirana na radno mjesto pomoću svjetiljki koje su trajno dodijeljene pojedinim radnim mjestima. Obična opća rasvjeta koja dozvoljava fleksibilan raspored radnih mjesta i raznoliku upotrebu prostora zahvaljujući jednoličnoj razini osvijetljenosti na cijelom prostoru, još uvijek predstavlja iznimku. Međutim, čak i s rasvjetom orijentiranom na radno mjesto, varijabilni moderni sustavi svjetiljki pružaju dovoljno slobode u rasporedu strojeva i radnih stolova.  Svjetiljke se trebaju postaviti paralelno uz glavni zid s prozorima u skladu s kutom upada dnevne svjetlosti. To podrazumijeva paralelan položaj strojeva i radnih stolova s prozorom. Pravilan razmještaj omogućuje bočnu rasvjetu, stoga se svjetiljke moraju postaviti bočno od radnih površina. Alati i radni materijal najbolje se ističu pri rasvjeti koja stvara samo blage sjene. U vidokrugu ne bi trebalo dolaziti do refleksije svjetlosti na sjajnim strojevima ili tipkama jer se time ometa obavljanje vizualnog zadatka.  Sigurna rasvjeta

  Prašina, piljevina i otpadna vlakna dio su svake stolarske radnje. Da bi svjetiljka bila zaštićena, mora imati barem stupanj zaštite IP 50 (zaštita od prašine). Osim toga, mora se ograničiti i količina topline koju proizvodi sama svjetiljka kako bi se spriječilo izgaranje lako zapaljivih taloga. Takvo se ograničenje označava oznakom zaštite od požara “D” u naopako okrenutom trokutu. To je uvjet kojem moraju udovoljavati sve svjetiljke koje se koriste u prostorijama gdje prašina predstavlja opasnost od izazivanja požara, pa je stoga obavezna u većini radionica.

  U prostorijama ili zonama u kojima se koriste premazi, lakovi i ljepila s ishlapljivim otapalima postoji rizik od eksplozije. Tu su obvezne svjetiljke sa zaštitom od eksplozije (“Ex” u kružnici) za “svjetiljke u zoni 20, 21 ili 22”.

  Rasvjeta radnog mjesta

  Precizan rad i detaljna inspekcije proizvoda iziskuju visoku rasvijetljenost. Na radnim mjestima na kojima se obavljaju teški vizualni zadaci, radne svjetiljke – ovjesne stropne, strojne ili one na samom radnom mjestu - pružaju dodatnu potrebnu svjetlost. Te su svjetiljke dodatak općoj rasvjeti te bi stoga uvijek trebale imati zaseban krug za paljenje i gašenje. Fluokompaktne žarulje i elektroničke prigušnice (EB) smanjuju troškove električne energije; spekularni zrcalni rasteri osiguravaju preciznu optičku kontrolu bez bliještanja. Radne svjetiljke ne smiju biti izvor neugodne refleksije  svjetlosti na opremi ili proizvodima.  Mjesta na kojima se provode inspekcije iziskuju dodatne svjetiljke. Za njih je kosi upad svjetlosti koja stvara tamne sjene kako bi se mogle uočiti ogrebotine čak i na matiranim površinama.

   
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC