Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo subotom

 

 
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.


 

  Rasvjeta skladišta  Rad u skladištu ne iziskuje tako jako osvjetljenje kao rad u proizvodnji. Ipak, rasvjeta mora biti adekvatna za vizualne zadatke koji se obavljaju u takvom prostoru. Relativno visoka rasvijetljenost posebno je važna kada se radi o robi malih dimenzija i kada aktivnosti uključuju čitanje (etiketa, narudžbenica itd.). Ukoliko je čitanje i pretraživanje ograničeno uglavnom na police, posebno vertikalne, mora se osigurati adekvatna vertikalna rasvijetljenost od oko 300 luksa.
  Osim toga, važno je ne podcijeniti rizik od nezgoda u skladištima. Razine rasvijetljenosti nešto više od onih minimalnih koje propisuje norma DIN EN 12464-1 (vidi tablicu) olakšavaju pouzdanu vizualnu percepciju, pospješuju koncentraciju i pomažu u izbjegavanju pogrešaka i uočavanju potencijalno opasnih situacija.  Žarulje s neutralno bijelom ili toplo bijelom bojom svjetlosti idealan su izbor. Njihov indeks uzvrata boje trebao bi iznositi barem Ra ≥ 40, te Ra ≥ 60 za radno mjesto poslovođe.  Rasvijetljenost (vrijednost tehničkog održavanja)

  Vrsta skladišnog objekta                       Osnovna rasvijetljenost
                                                                       (u luksima)

  Skladište i ostava                                              100
  Skladište i ostava, stalna upotreba                    200
  Zona za otpremu i pakiranje                              300
  Zona skladišnih polica, prolaza bez osoblja       20
  Zona skladišnih polica, prolaza s osobljem        150
  Zona skladišnih polica, kontrolne postaje           150  Rasvjeta spremišta

  U skladištima visokih stropova postoji rizik da će roba posložena u visoku hrpe ili na visokim policama blokirati stropnu svjetlost te da zbog toga prolaz neće biti dovoljno osvijetljen. Tu su idealno rješenje posebne reflektorske žarulje u reflektorima s visokotlačnim žaruljama na izboj ili u svjetiljkama s tropojasnim fluorescentnim cijevima visoke jakosti i promjera 16 mm (po mogućnosti spojene u nizu). Takvi reflektori usmjeravaju svjetlost na prolaze, dok istodobno pružaju vertikalnu rasvijetljenost koja olakšava čitanje ili pretraživanje pri pakiranju i skladištenju robe. Reflektorske svjetiljke namijenjene visokim halama također imaju zaštitu od bliještanja.

   

  Kada se različite zone skladišta visokog stropa koriste različitim intenzitetom, razumno rješenje predstavljaju štedne opcije paljenja / gašenja koje se preporučuju za niska skladišta. Visoka skladišta (s visokim policama), koja su uglavnom automatizirana, imaju drugačije rasvjetne kriterije od skladišta visokih stropova.  Rasvjeta ostave

  Najprikladnije rješenje za niska skladišta (s niskim policama) jest neprekidan niz svjetiljki s tropojasnim fluorescentnim cijevima koje su ovješene u razini polica u centru prolaza. Radi uštede energije, može se pribjeći različitim opcijama kontrole paljenja / gašenja, koje međusobno mogu biti komplementarne.
   - Kada se radi o zonskim strujnim krugovima za paljenje i gašenje, rasvjeta u rijetko korištenim zonama deaktivirana je većinu vremena.
   - U sustavima koji imaju dvije faze uključivanja, pri čemu prva faza aktivira svaku drugu svjetiljku, a druga faza sve svjetiljke iz istog kruga, razina rasvjete se može prilagoditi pojedinim zonama skladišta koje se ponekad koriste samo kao transportne rute i ne iziskuju rasvjetu za čitanje ili pretraživanje.
   - Energetska učinkovitost može se poboljšati instaliranjem detektora pokreta u određenim zonama skladišta. Ti uređaji automatski aktiviraju rasvjetu kada je to potrebno. Za trenutno ponovno paljenje bez treptanja, žarulje moraju imati elektroničke prigušnice (EB). Rasvjeta se automatski deaktivira ukoliko se u prethodno programiranom periodu ne detektira nikakav pokret.  Kada se radno mjesto poslovođe skladišta nalazi blizu polica, potrebna je određena zaštita. Skladišne svjetiljke ne smiju biti izvor bliještanja na kompjutorskim ekranima. Radno mjesto poslovođe skladišta treba udovoljavati istim rasvjetnim kriterijima kao i ured.
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC