Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo subotom

 

 
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.


 

  Rasvjeta bolničkih soba  Kod nekih zdravstvenih problema, npr. upale slijepog crijeva ili sportskih ozljeda, boravak u bolnici je neizbježan. Bolnice sve više teže stvaranju domaće, ugodne atmosfere u sobama kako bi se umanjila nelagodnost pacijenata. Pri tome odgovarajuća rasvjeta igra ključnu ulogu.
  Rasvjeta bolničkih soba mora biti fleksibilna, sa zasebnim sustavima paljenja i gašenja za različite rasvjetne zadatke: opću rasvjetu, svjetlost za čitanje u krevetu, rasvjetu za preglede i liječenje u krevetu, noćno promatranje tj. praćenje pacijenta i orijentaciju.

   

  Rasvjeta za preglede i liječenje

  Za postupke liječenja i njege pacijenta koji je prisiljen na ležanje u krevetu, potrebna je viša razina rasvjete. Ovisno o vrsti postupka, norma DIN EN 12464-1 iziskuje rasvijetljenost od 300 luksa za jednostavne, i 1000 luksa za složenije preglede i liječenje. Takva se razina rasvjete postiže korištenjem cijelog rasvjetnog sustava u prostoriji. Važno je da rasvjeta ne dovodi do bliještanja koje ometa rad doktora i pomoćnog medicinskog osoblja.

   

  Opća rasvjeta

  Pacijenti većinu svog vremena u bolnici provode u bolničkoj sobi. Kako bi se ugodno osjećali u svojoj okolini, opća rasvjeta treba stvarati domaću, ugodnu atmosferu. Norma DIN EN 12464 propisuje minimalnu rasvijetljenost od 100 luksa. Takva je razina rasvijetljenosti dostatna i za jednostavniju njegu pacijenta.  U mnogim su slučajevima svjetiljke za opću rasvjetu već ugrađene u medicinske uređaje, tj. kontrolne panele postavljene iznad kreveta. Preporučena dodatna ili alternativna rasvjetna rješenja mogu se dobiti upotrebom stropnih svjetiljki za direktnu ili indirektnu rasvjetu, osvjetljenjem za čitanje, te zidnim i orijentacijskim svjetiljkama. One se opremaju tropojasnim fluorescentnim i fluokompaktnim žaruljama koje su još učinkovitije kada rade pomoću elektroničkih prigušnica (EB). Idealna je toplo-bijela boja svjetlosti.

  Rasvjeta za promatranje i orijentaciju

  Noćna rasvjeta za promatranje služi medicinskom osoblju za praćenje pacijenata i medicinske opreme tijekom noći. Kako bi se izbjeglo bliještanje svjetlosti pacijentima u ležećem položaju, zrake moraju biti usmjerene na strop ili zid. Rasvjeta za promatranje je uglavnom ugrađena u u medicinske uređaje, tj. kontrolne panele postavljene iznad kreveta. Norma DIN EN 12464-1 propisuje rasvijetljenost od 5 luksa za konvencionalne bolničke sobe i 20 luksa za sobe intenzivne njege ili pedijatrije.  Ukoliko su se pacijenti oporavili u tolikoj mjeri da se mogu ustati i kretati, savjetuje se i dodatna orijentacijska rasvjeta. Ona pomaže pacijentima da se noću lakše snađu bez ometanja ostalih pacijenata u sobi. Svjetiljke namijenjene tom vizualnom zadatku trebaju biti postavljene ispod razine kreveta u blizini vrata. Preporučuje se širokosnopna distribucija svjetlosti u donjem dijelu svjetiljke.  Svjetlost za čitanje

  Svjetlost koja omogućuje čitanje najvažnija je radna rasvjeta za pacijenta. Ovdje projektant rasvjete mora uzeti u obzir određene kriterije: norma DIN 5035-3 definira plohu za čitanje u krevetu pacijenta kao površinu široku 900 mm i visoku 300 mm koja je horizontalno nagnuta za 75 stupnjeva, sa središnjom točkom 1 100 mm iznad razine tla i 800 mm od vrha kreveta.  Nepomične zidne svjetiljke ili prijenosne svjetiljke za čitanje pružaju dodatno osvjetljenje. One pružaju rasvijetljenost od 300 luksa koju za potrebe bolničkih pacijenata propisuje norma DIN EN 12464-1. Svjetlost iz svjetiljki za čitanje ne smije bliještanjem ometati pacijenta koji čita ili ostale pacijente u obližnjim krevetima.


  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC