Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo subotom

 

 
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.


 

  Rasvjeta tunela  Projektiranje rasvjete tunela treba prepustiti stručnjacima. Ne postoje dva identična tunela. Stoga se ne mogu formulirati opće preporuke vezane uz izbor odgovarajućih svjetiljki ili žarulja. Međutim, mogu se definirati kriteriji rasvjete koji se moraju zadovoljiti kako bi se osigurala sigurna tunelska rasvjeta.
  U tunelu, sjajnost određuje osvijetljenost. Potrebna razina ovisi o gustoći prometa i ograničenju brzine. Okvirne vrijednosti se odnose na ceste i zidove do visine od 2 metra :

  Ograničenje brzine            Okvirna vrijednost osvijetljenosti

  50 km/h                100 do 250 cd/m2
  80 km/h                160 do 320 cd/ m2
  100 km/h                250 do 400 cd/ m2

  Promjene razine osvijetljenosti na ulazu i izlazu iz tunela moraju odgovarati sposobnosti adaptacije ljudskog oka (adaptacija). Standardni zahtjevi vezani uz tunelsku rasvjetu izloženi su u normi DIN 67524.

   

  Rasvjeta ulaza

  Pri dnevnoj svjetlosti, ulazak u tunel predstavlja veoma zahtijevan vizualni zadatak. Razlika u vizualnim uvjetima između danjeg svjetla izvana i relativno tamnog ulaza iziskuje intenzivnu koncentraciju. Ukoliko nema umjetne rasvjete ili je slaba, ulaz u tunel izgleda kao crna rupa. To se može izbjeći podizanjem razine rasvjete, koja bi se potom trebala postepeno smanjivati nakon ulazne zone.  Naše se oči puno lakše prilagođavaju s tame na svjetlost, stoga ulazak u jasno osvijetljen tunel noću ne predstavlja problem. Osvijetljenost zone ulaza može se prilagoditi ovisno o promjenjivim razinama dnevne svjetlosti pomoću sustava kontrole rasvjete sa svjetlosnim senzorima sjajnosti.  Rasvjeta tunela

  Što se tiče unutrašnjosti tunela, osim sigurnosne rasvjete na ulazu, dovoljna je relativno niska razina rasvjete. Međutim, ona bi ipak trebala biti ponešto viša od vanjske ulične rasvjete kako bi se izbjegao neugodan osjećaj zatočenosti unutar tunela. Preporučuje se prosječna osvijetljenost kolnika od > 2 cd/m2.  Rasvjeta na izlazu iz tunela manje je kritična od ulaza. To je zato što se ljudskom oku lakše adaptirati na svjetlo nego na tamu. Tako ni izlazak iz poprilično loše rasvijetljenog tunela noću ne predstavlja problem. Međutim, postepeno smanjivanje ulične rasvjete doprinosi većoj sigurnosti u usporedbi s naglim prijelazom iz osvijetljenog tunela na neosvijetljenu ulicu.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC