Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta konferencijske dvorane

  Multifunkcionalne konferencijske dvorane trebaju udovoljavati brojnim zahtjevima. Koriste se za interne projektne sastanke, za prijem posjetitelja, za prezentiranje informacija klijentima. One moraju poticati živu raspravu, temeljito savjetovanje te udovoljavati potrebama multimedijalne tehnologije.
  Sukladno tome i rasvjeta mora biti multifunkcionalna. Ona mora biti fino podešena kako bi doprinijela poboljšanju koncentracije, poticanju ideja i olakšanoj komunikaciji. 
   Mogućnosti rasvjete konferencijske dvorane uvelike ovise o njenoj namjeni. Opća rasvjeta i rasvjeta za govornike i prezentacije zahtjevaju višestruke strujne krugove i mogućnost regulacije rasvjete.

  Opća rasvjeta
  Što se funkcionalnih zahtjeva tiče, dvorane za konferencije, konvencije, seminare i treninge vrlo su sličnih zahtjeva kao i  učionice. Zahtjevi su definirani standardima svjetlotehnike, normom DIN EN 12464-1. Konferencijske dvorane namijenjene su različitoj upotrebi, stoga i rasvjeta mora biti multifunkcionalna. 
  Realizacija mogućnosti različih tipova dizajna rasvjete omogućuje različite scene rasvjete. Čak i opća rasvjeta mora davati dojam otvorenosti, kako za posjetitelje tako i za one koji primaju klijente, što u duhu rasvjete znači jasno osvijetljen strop i harmonična distribucija svjetla po čitavoj sobi. Prihvatljivo rješenje su visilice za direktnu/indirektnu rasvjetu.   Kod temeljitog savjetovanja atmosfera mora biti više koncentrirana. To se postiže akcentnom rasvjetom koja usmjerava svjetlo u bitan dio sobe. Downlighteri i reflektori na napojnoj šini primjerice opremljeni kompaktnim fluorescentnim izvorima i elektroničkim prigušnicama (Ebs)  mogu doprinjeti adekvatnoj atmosferi svjetla. Isti se učinak može postići i tzv. zvjezdanim nebom.

  Rasvjeta kao kreativni alat
  Izuzmemo li funkcionalne zahtjeve, rasvjeta je i važan kreativni alat: pridonosi osjećaju zadovoljstva te daje svojevrstan imidž unutrašnjosti prostora. Primarni kriterij je dizajn svjetiljaka. Osim toga, svjetlo samo po sebi može imati ključnu ulogu u formiranju vizualnog dojma prostorije; vizualni komfor, boja svjetla, kao i distribucija svjetla također značajno utječu na dojam koji ostavlja prostorija.   Opću je rasvjetu potrebno nadomjestiti akcentnom rasvjetom. Brojne svjetlosne točkice, indirektno svjetlo koje ističe arhitekturu prostorije te usko i širokosnopni reflektori za slike i površine zida daju prostoru vizualnu privlačnost te čak ocrtavaju nijanse svjetla, npr. kod beamer prezentacija. Rasvjeta zidnih površina doprinosi boljem vizualnom dojmu jer povećava vertikalnu osvjetljenost. Dopunska rasvjeta potrebna je za zidove na kojima se nalaze materijali za čitanje npr.police za knjige, plakati ili mape. 
  Brojne su mogućnosti akcentne rasvjete: protežu se od downlightera wallwashera, reflektora na napojnim šinama za osvjetljavanje govornice i pozornice do dekorativnih zidnih svjetiljaka i ugradnih podnih svjetiljaka. Različite svjetiljke i boje svjetla, kao i široki i uski snopovi oživjet će svaku konferencijsku salu. 
  Akcentna rasvjeta definira karakter prostorije, ističe njenu arhitekturu te baca prikladno dramatično svjetlo na odabrane dijelove prostorije. Za posebne situacije poput „prijema“ i „sastanka“ potrebno je programirati i aktivirati opću i akcentnu rasvjetu istovremeno.

  Upravljanje rasvjetom
  Svjetiljke u konferencijskoj dvorani moraju biti raspoređene u grupe sa zasebnim strujnim krugovima. Svaka situacija („prijem“, „rasprava“, „predavanje“, „prezentacija“) zahtjeva različite postavke. Jednu je grupu možda potrebno isključiti, dok je druga grupa aktivirana, a treća prigušena ili naglašena. 
  U manjim konferencijskim dvoranama dostatna je jedinica upravljanja rasvjetom na mjestu prekidača za rasvjetu. Ipak, daleko prikladniji za veće konferencijske dvorane i sve popularniji je sustav upravljanja rasvjetom. Ovakva regulacija rasvjete  omogućuje različite svjetlosne scene koje su unaprijed programirane, a odabiru se putem daljinskog upravljača. 

  Svjetlosne se scene mogu prilagoditi različitim zahtjevima bez potrebe za dodatnim programiranjem. Shodno zahtjevu, moguće je podesiti vrijeme prijelaza između scena od jedne do petnaest sekundi. Većina sustava upravljanja rasvjetom nudi mogućnost implementiranja postavki za zamračenje prostorije i upravljanje tendom za zaštitu od sunca. 
  Preporučeni sustav upravljanja rasvjetom konferencijske sale je DALI s vlastitim standardiziranim digitalnim sučeljem (Digital Addressable Lighting Interface). Osnovne prednosti su mali broj komponenata, minimalno ožičenje i jednostavnost upravljanja. 

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC