Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta dječjih soba i soba tinejdžera

  Dječje sobe imaju mnoge namjene: mjesto za ludiranje i igranje, za kreativne aktivnosti, za gledanje televizije, za igranje na računalu i učenje. Zbog raznolikosti namjena, stupanj osvjetljenosti mora biti jednak u cijeloj prostoriji.
  Preporučuje se barem jedna stropna svjetiljka kao opća rasvjeta dječje sobe. Za veće sobe, ovjesne svjetiljke ili tračni sistemi bolje su rješenje. Svjetiljke i reflektori za takve sisteme moraju biti opremljeni izvorima širokog snopa  jer jedino rasvjeta širokog snopa kreira jedinstveno osvjetljenje. Osvjetljenost bi trebala biti između 300 i 500 lux-a. 

  Opća rasvjeta doprinosi boljoj vidljivosti - omogućuje zabrinutim roditeljima da pravovremeno uoče zašto im dijete plače, a mladima pomaže u igri i pri pisanju zadaće. S godinama, moguće je ugraditi dodatne svjetiljke shodno specijalnim potrebama  djece koja rastu:  primjerice za stol za prematanje, radni stol ili stol za igru. I za krevet naravno jer dječja soba nije samo multifunkcionalna dnevna soba, ona je i spavaća soba. 

  Noćna rasvjeta 
  Noćne svjetiljke nisu omiljene samo kod odraslih: kod najmlađih, one su sredstvo utjehe, svjetlo za čitanje i svjetlo za tjeranje tame nakon ružnog sna. Preporuka su svjetiljke koje eliminiraju blještanje te koje su fleksibilne u pogledu montaže, poput zidnih ili stolnih svjetiljaka za noćni ormarić s rotirajućim, zakretnim reflektorom i pomičnom ručicom. Preporučljiva je difuzna, umjerena rasvjeta, stoga nije preporučljivo koristiti izvore uskog snopa.   Na mjestima na kojima nije moguće montirati zidnu svjetiljku ili ne postoji noćni ormarić, kao što je slučaj kod visokih kreveta, alternativa je svjetiljka s kvačicom – preporučuje se za veću djecu koja više ne koriste krevet za igru. Ukoliko niti to nije moguće, preporučuje se ugradnja dodatnog prekidača za stropnu svjetiljku pokraj kreveta. 
  Djeca se ugodnije osjećaju ako u sobi imaju regulator rasvjete kako bi, u slučaju da se usred noći nenadano probude, bila mirna jer se nalaze u poznatom okruženju. Orijentacione svjetiljke i noćno svjetlo za električne utičnice također su prikladno rješenje.  One troše vrlo malo energije. Račun za struju za korištenje 0.3 Watta za takvo noćno svjetlo iznosi svega par kuna. 

  Rasvjeta stola za presvlačenje i stola za igru
  Roditelji uglavnom dok stoje pored stola za presvlačenje leđima zaklanjaju svjetlo sa stropa, dok njihova sjena pada na površinu na kojoj leži dijete. Stoga, iako se radi o malenom djetetu, opća rasvjeta treba biti nadopunjena dodatnom rasvjetom. Prikladno rješenje su zidne svjetiljke ili, tamo gdje zidna utičnica nije dostupna, svjetiljka s kvačicom i pomičnom ručicom. S obzirom da su mala djeca osjetljiva na svjetlost, preporučuje se indirektna rasvjeta. Tom je zahtjevu moguće udovoljiti zahvaljujući zidnoj svjetiljci kod koje je svjetlo upereno prema gore ili svjetiljci s kvačicom uperenoj prema gore.

   

  Kad djeca počnu puzati, ništa ne djeluje sigurno od njihovih prstića; istražuju sve na što naiđu. Dakle, nema govora o postavljanju svjetiljaka unutar dosega male djece. Čak niti dekorativnih svjetiljaka na čijim su kućištima oslikani likovi iz crtića. One mogu koristiti izvore niske snage, međutim još uvijek rade na 230 V. Nadalje, najmlađi moraju naučiti da izvori koji generiraju svjetlo ujedno i griju, osobito žarulje sa žarnom niti, volfram-halogeni izvori i niskonaponski volfram-halogeni izvori.
  Kod stolova za presvlačenje ispravan izbor su visilice ili čvrste stolne svjetiljke. Ovjesne svjetiljke na sajli treba koristiti s oprezom: one su često meta radoznale djece.
   
  Rasvjeta radnog stola
  Domaća zadaća težak je posao koji je olakšan uz adekvatnu rasvjetu za čitanje i pisanje. Ispravno rješenje je stolna svjetiljka s mogućnošću usmjeravanja. Ona bi trebala rasporediti jasno jedinstveno svjetlo po cijelom radnom stolu. Kada svjetlo dolazi s lijeve strane kod dešnjaka ili s desne strane kod ljevaka, ruka kojom se piše ne radi sjenu. 
  Rad za računalom je vizualno zahtjevna aktivnost. Refleksije na monitoru i tipkovnici osobito smetaju, no mogu se izbjeći adekvatnim pozicioniranjem monitora i svjetiljke. Ni pod kojim okolnostima svjetiljke u sobi ne smiju biti isključene jer prebacivanje pogleda unazad i unaprijed između svijetlog monitora i tamne okoline opterećuje naše oči.  
  Roditelji koji u ranoj fazi uoče da su njihovi potomci kompjuterski fanatici mogu se odlučiti za uredske svjetiljke namijenjene radnim mjestima učestale uporabe računala. One podrazumijevaju brojne modele koje se izgledom ne uklapaju za korištenje u kučanstvu. Kompaktni ili fluorescentni izvori s visokoefikasnim 3-pojasnim fluorescentnim slojem u tim svjetiljkama generiraju toplo bijelo svjetlo.  Za mjesta na kojima se preferira indirektna rasvjeta, ovjesne svjetiljke poput onih predviđenih za urede  i rad na računalu pravi su izbor. Svjetiljke usmerene prema gore su također rješenje za radne stolove s računalom. Ugodnu rasvjetu usmjerenu na razne strane najlakše je postići ako je svaka svjetiljka zasebno aktivirana i prigušena. 

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC