Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića. 

  Rasvjeta biblioteke

  Osnovna namjena opće rasvjete je olakšati orijentaciju te, s obzirom da se radi o nepoznatom okruženju za mnoge, sprečavanje potencijalne opasnosti. Budući da je frekvencija posjetitelja obično vrlo visoka, osvjetljenje bi trebalo biti barem 200 lux-a. Naglašena rasvjeta čini atmosferu manje formalnom.

  Rasvjeta pulta biblioteke
  Za obavljanje zadataka na pultu biblioteke, poput kontrole korisničkih podataka, kontrole pravovremenosti vraćanja knjiga i njihov pregled, potrebna je bolja rasvjeta nego u ostalim dijelovima knjižnice, kako za posjetitelje tako i za osoblje biblioteke. Osoblje u knjižnici uglavnom obavlja zadatke na računalu. Radi se o zadacima koji su vizualno zahtjevni te podrazumijevaju specijalnu osvjetljenost. Važno je poštivati pravila propisana za radna mjesta na kojima se radi za računalom. Osobito treba voditi računa o ograničenom blještanju i minimalnom stupnju osvjetljenosti od 500 lux-a. Moguće je postaviti direktne visilice s tubularnim fluorescentnim izvorima ili halogenim izvorima visokog ili niskog napona. Alternativna mogućnost: downlighteri s kompaktnim fluorescentnim izvorom ili halogenim izvorom visokog ili niskog napona. 
  Rasvjeta mora pokrivati sve kuteve te mora djelovati s visine kako bi se posjetitelji i osoblje s pulta lako prepoznavali. Dodatna bočna rasvjeta, primjerice zidne svjetiljke, pojačava vertikalno osvjetljenje i time štiti od sjena koje nastaju u slučajevima kada se posjetitelj ili knjižničar nagnu preko pulta. Da bi se izbjeglo direktno blještanje, svjetiljke moraju biti adekvatno zaštićene i prikladno pozicionirane. Matirane površine pulta štite od indirektnog ili direktnog blještanja. 
  Prostorije back office-a zahtjevaju rasvjetu definiranu pravilima propisanim za radna mjesta na kojima se radi s računalom. Osnovni uvjet je adekvatna zaštita od blještanja. Svjetiljke moraju biti smještene tako da ne zasljepljuju i ne uzrokuju refleksiju na monitore. S obzirom da se prostorije back-office-a koriste za uredske poslove, potrebno je povećati stupanj osvjetljenosti. Prema normi  DIN EN 12464-1, minimalno zahtjevano osvjetljenje za radna mjesta koja podrazumijevaju rad na računalu je 500 lux-a. 
  Rasvjeta polica
  Ormari i police za knjige predviđeni za knjige pod rezervacijom i one koje se razdužuju moraju biti dobro osvjetljeni čitavim područjem. Vertikalno osvjetljenje mora dosezati do najniže police i omogućavati jednostavno čitanje naslova knjiga s razumne udaljenosti.  
  Wallwasher svjetiljke s asimetričnim snopom osobito su prikladne za ovakve rasvjetne zadatke. Izvori bi trebali imati indeks prikaza boje Ra ≥ 80. Dobar prikaz boje pomaže u pronalaženju knjige po boji i dizajnu, mogućnosti koje često koristimo kao kriterij pretraživanja knjiga.   PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC