Article Details

  DIN VDE 0100 Dio 701

  DIN VDE 0100, Dio 701, razlikuje tri različite zone u kupaonicama i vlažnim interijerima.  Zona 0 se odnosi na unutarnji dio kade i tuš kade. Ovdje se mogu koristiti samo svjetiljke koje rade na sigurnosnom niskom naponu od 12 V ili nižem; moraju imati posebno odobrenje za korištenje u kadama i tuš kadama te nositi barem minimalni stupanj zaštite IP X7.

  Zona 1  ograničena je vertikalnim površinama ili plohama na vanjskom rubu kada ili tuš kada. Ukoliko nema tuš kade, zona obuhvaća polumjer od 120 cm od tuša u mirovanju (npr. na šipki). U oba slučaja, gornje je ograničenje 2,25 m iznad površine tla, dok je donje ograničenje tlo. Sve svjetiljke u ovoj zoni moraju raditi na sigurnosnom niskom naponu od 12 V ili nižem.
  Pretvarači se moraju postaviti van zona 0 i 1.

  Zona 2 odnosi se na pojas od 60 cm koji graniči sa sigurnosnom zonom 1. Svjetiljke u zoni 1 i 2 iziskuju kao minimalni stupanj zaštite barem IP X4 (zaštita od prskanja vode). Ukoliko su mogući i mlazovi vode, npr. iz masažne mlaznice ), svjetiljke moraju imati kao minimalnu zaštitu barem IP X5 (zaštita od vodenog mlaza).
  Ukoliko tuševi nemaju kabine/kade, ne primjenjuju se zone 0 i 2.
  Izvan zona 0-2, svjetiljke ne moraju udovoljavati posebnim uvjetima što se tiče stupnja zaštite.

  U zonama 0, 1 i 2 ne mogu se instalirati utičnice, čak i kada su ugrađene u svjetiljke, kao ni prekidači. Prekidači ugrađeni u svjetiljke mogu se instalirati u zonama 0, 1 i 2, uz uvjet da ne smanjuju stupanj zaštite svjetiljke. Lagani kabeli obloženi plastikom koji vode do svjetiljki mogu biti položeni na žbuku ili ispod nje u kupaonicama; lamelni se kabeli moraju postaviti ispod žbuke na minimalnoj dubini od šest centimetara.
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC