Article Details

  Bildschirmarbeitsverordnung

  Bildschirmarbeitsverordnung (BildscharbV) osmišljen je radi zaštite zdravlja zaposlenika koji rade za računalom. Prihvaćen 1996., predstavlja njemačku nacionalnu uredbu kojom se implementira direktiva Europske unije vezana uz rad za uređajima s ekranom. Dijelovi 15 i 16 odnose se na uvjete koje rasvjeta radnih mjesta s uređajima s ekranom mora zadovoljavati:

  „Rasvjeta mora odgovarati vizualnom zadatku i sposobnosti vida samog korisnika. Osim toga, mora osigurati adekvatan kontrast između uređaja s ekranom i radne okoline. Radna mjesta s uređajima s ekranom i njihova rasvjeta moraju biti projektirani i razmješteni tako da ne dolazi do uznemiravajućeg bliještanja, reflektirane svjetlosti i slika na ekranu ili drugim radnim materijalima.“ (Dio 15)

  „Radna se mjesta s uređajima s ekranom trebaju organizirati na način da se maksimalno spriječi bliještanje svijetlih ili osvijetljenih površina te da ne dolazi do stvaranje odraza na ekranu. Prozori moraju biti opremljeni podesnim zaslonima koji omogućuju smanjenje jakosti dnevne svjetlosti na radnom mjestu s uređajima s ekranom“. (Dio 16)

  Zakon na kojem se BildscharbV temelji jest njemački Zakon o sigurnosti na radu.

  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC