Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
Reference

Kameni most, Crikvenica

Zar je baš osamdesetogodišnjak? Nije, ali ne fali puno do osamdesete obljetnice otkako je poznati hrvatski projektant i graditelj mostova Milivoj Frković 1938. godine spojio obale rijeke Dubračine u Crikvenici i otkako se Kameni most poput kakvog pognutog samozatajnog starca toliko stopio s okolinom i identitetom mjesta da ga više nitko niti ne primjećuje.

Kao da je nešto što se podrazumijeva, a ipak kada bi nestao, svima bi nedostajao. Međutim, bilo je dovoljno samo nekoliko bljeskova obojanog svjetla da privuče pažnju prolaznika i potakne ih da zastanu, da se raspituju o projektu pa i sami izraze svoje ideje svjetlosnih scena.

Kad je riječ o „obojanom svjetlu“ kao standard se nametnuo Philips ColorKinetics, svjetski lider dekorativne i scenske vanjske rasvjete te kontrolera iste, čiji masivni, a jedva primjetni ColorBlast BCP472RGB reflektori ugrađeni po kamenim stopama mosta osvjetljavaju nosive stupove te lučne svodove. Za osvjetljenje stupova mosta korišteni su reflektori kuta optika 36°, dok su za svodove odabrane šire optike 86°. Osim ovih optika postoje i verzije optika 10° te 23°.

Ono što ove reflektore čini interesantnima je PowerCore tehnologija prijenosa signala upravljanja napojnim kabelom zbog čega nije potrebno polagati poseban komunikacijski kabel. Sam prijelaz DMX protokola na PowerCore ostvaren je u Philips DataenablerPro uređaju. Navedeni uređaj, zahvaljujući svom alumunijskom vodotjesnom kućištu, može biti ugrađen na otvorenim prostorima (u blizini svjetiljki), a osim DMX signala ima i ethernet ulaze (KiNET UDP protocol) čime ruši komunikacijske granice jer upravljački uređaji i software mogu biti smješteni na bilo kojoj lokaciji dosega računalne mreže. U praksi se ovo najčešće koristi za Wireless mrežnu komunikaciju kako bi se moglo upravljati rasvjetom na mjestima na kojima ne postoji mogućnost polaganja vodova ili nije isplativa.

Za kreiranje rasvjetnih scena koristi se pouzdani Philipsov iPlayer3 kontroler. Inicijalnom pohranom od 2 GB moguće je pospremiti više desetaka sati najrazličitijih scena koje se pokreću ručno ili automatski prema vremenski određenim sljedovima uz pomoć integriranog astronomskog sata. Podržava dvije DMX linije od po 512 adresa svaka te sposobnost integriranja s drugim sustavima putem RS232 i USB sučelja. Unatoč kompliciranim karakteristikama vrlo je jednostavan za rukovanje korisnicima i programerima.

Po završetku instalacije most je postao prava atrakcija. Svjetlosne igre polaganih izmjena boja i intenziteta, od slučaja kada se konture jedva naziru do žarkih i kontrastnih blještavila kada je svaka neravnina drukčije osjenčana, trčeća svjetla te posebno zanimljiv random efekt kada svaki reflektor svijetli neku slučajno odabranu boju, ne samo da su izmamile fotografe i prolaznike da promatraju cijele cikluse izmjena boja, već su promijenile vizuru prostora koji je već utonuo u monotoniju.

Upotrijebljena oprema:

-              Philips  ColorBlast BCP472 RGB reflektori

-              Philips DataenablerPro

-              Philips iPlayer3


PrintBookmark and Share

<< Return
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.// Za Coockie //Za MC