Article Details

  KNX sustav upravljanja

  Neovisno radi li se o obiteljskoj kući ili poslovnom kompleksu, raste potražnja za udobnošću i svestranosti u upravljanju klima uređajima, rasvjetom i kontrolom pristupa. Istovremeno, učinkovitost uporabe energije je sve važnija. Više udobnosti i sigurnosti povezanih sa smanjenom potrošnjom energije može se postići samo ako se provodi inteligentno upravljanje i nadzor svih uključenih proizvoda. To međutim podrazumijeva više ožičenja, koje se izvodi iz senzora i aktuatora na centre za upravljanje i nadgledanje. Takva masa ožičenja zauzvrat zahtijeva veći napor u dizajnu i instalaciji.


  Integracija sustava rasvjete, grijanja/hlađenja, kontrole pristupa, vremenskog upravljanja, upravljanja u ovisnosti o meteorološkim prilikama, itd. 

  U cilju kontrole prijenosa podataka svim komponentama u upravljanju objektima, sustav je dužan nositi se s problemima izoliranih uređaja osiguravajući da sve komponente komuniciraju putem jednog zajedničkog jezika: u kratko, sustav KNX Bus je neophodan. Ovaj standard je utemeljen na višegodišnjem iskustvu (više od 20 godina iskustva na tržištu), među ostalim, s prethodnicima sustava KNX: EIB, EHS i BatiBUS. Preko KNX medija na koji su svi Bus uređaji spojeni (dvožilna parica, radio frekvencije, power line ili IP / Ethernet), oni razmjenjuju informacije. Bus uređaji mogu biti senzori ili aktuatori potrebni za kontrolu opreme u objektima kao što su: rasvjeta, zasjenjivanje / shutters, sigurnosni sustavi, upravljanje energijom, grijanje, hlađenje i ventilacijski sustavi, signalizacija i nadgledanje sustava, povezanost usluge i upravljanja objektom, daljinsko upravljanje, mjerenja, audio / video nadzor, bijela tehnika, itd. Sve ove funkcije mogu biti kontrolirane, nadgledane i najavljene putem istog sustava bez potrebe za dodatnim kontrolnim centrima.

       

  Sila koja stoji iza KNX-a je KNX Association, grupa vodećih tvrtki aktivnih na mnogim poljima upravljanja stambenim i poslovnim objektima. Trenutno, KNX Association ima više od 200 članova, računajući više od 80% prodanih uređaja za nadzor i upravljanje objektima u Europi. Kao uobičajen cilj, ova poduzeća promoviraju razvoj sustava instalacije u cjelini zajedno s KNX-om koji je jedini na svijetu otvoreni standard za upravljanje stambenim i poslovnim objektima. Diljem svijeta KNX Association ima sporazume o partnerstvu s više od 30 000 instalaterskih tvrtki u 100 zemalja, više od 60 tehničkih sveučilišta, kao i preko 150 centara za obuku. Više na: www.knx.org.

  Inteligentna tehnologija u zgradarstvu ne nudi samo fleksibilnost, praktičnost i sigurnost. Ona se itekako isplati. Dugoročno možete umanjiti uobičajene troškove za do 30% u usporedbi s tradicionalnim rješenjima. Iako se troškovi KNX rješenja čine većim od troškova tradicionalnih rješenja kod planiranja. Kod električnih instalacija najbitnija je faza planiranja. Kod same uporabe troškovi se dramatično smanjuju. Razlog: troškovi početnog investiranja obično nose 25% troškova ukupne investicije. Međutim operativni troškovi kada je zgrada već u upotrebi nose 75%. I upravo su u tom segmentu moguće velike uštede. Kako vrijeme odmiče mijenjat će se i vaši zahtjevi od upravljanja u zgradarstvu. Imate slobodu povezivanja funkcija zgradarstva u kasnijim fazama. Vaš elektroinstalater moći će naknadno instalirati KNX komponente upravljanja s niskim troškovima i bez potrebe za rušenjem i otvaranjem zidova. mogućnost da će u privatnoj kući živjeti nekoliko generacija stanovnika. Ili da će se komercijalna dobra prenamijeniti u druge svrhe zbog reorganizacije, novih vlasnika ili zakupnika.

   
  PrintBookmark and Share

  << Return
  // Za Coockie //Za MC