Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: privremeno ne radimo

 

  
 

Poštovani, s ciljem poboljšanja usluge, ova stranica koristi kolačiće. Više o politici privatnosti pročitajte ovdje.

Više o postavkama kolačića pročitajte ovdje.

Ostankom na našim stranicama slažete se s uporabom kolačića.Distribucija novosti

Tri načina kako uštedjeti energiju i racionalizirati potrošnju

Do ušteda u zimskim mjesecima možemo doći promjenom ponašanja, ali i tehnološkim unaprjeđenjima doma

Stara izreka “Ide zima, oštre zube ima” i ove se godine pokazala točnom. Temperature koje se spuštaju ispod nule praćene su hladnim vjetrom, mrazom, ledenom kišom, a nerijetko i snijegom. Čini se da jedino za čim žudimo jest ugodni, topli i osvijetljeni dom uz neki topli napitak i omiljeni film.

No, takav idiličan “zimski aranžman” ima i svoju neugodnu stranu koja svoj trag često ostavlja na računima za električnu energiju. Tada počinjemo razmišljati o racionalizaciji potrošnje i mogućim uštedama.

Isključite svjetla u prostorijama u kojima nitko ne boravi!

Jedno od područja uštede svakako je rasvjeta, na koju u kućanstvima otpada 10 do 15 % ukupnog troška električne energije. Uputno je što više koristiti dnevno svjetlo, stoga isključite rasvjetu u prostorijama u kojima nitko ne boravi te klasične žarulje zamijeniti štednima. Ponekad je dovoljno i tek da dobro očistite lustere i lampe budući da nečistoće na rasvjetnim tijelima mogu apsorbirati i do 50 % svjetlosti. 

Kompanija Schneider Electric razvila je čitavu paletu rješenja koja štede i pomažu energetskoj efikasnosti ili učinkovitosti vašega doma. Koristite detektore (senzora) pokreta u prostorijama u kojima rjeđe boravite, poput hodnika ili toaleta, kako bi se rasvjeta prostora isključila kada više nije potrebna. Automatizacija omogućuje znatne energetske uštede, veću udobnost i pojačanu sigurnost. 

U prostorijama u kojima češće boravite, poput dnevnog boravka ili pak ureda, instalirajte ARGUS detektore prisutnosti kompanije Schneider Electric. Rasvjetu ćete moći namjestiti u rasponu od 10 do 1000 luksa, te je automatski smanjivati, i u konačnici, isključiti kada dnevno svjetlo postane dovoljno jako.

Pomoći će i ako klasične sklopke zamijenite regulatorima jačine rasvjete (tzv. dimmer) kompanije Schneider Electric, što će vam pored uštede omogućiti i stvaranje posebne atmosfere. 

Programabilne svjetlosne sklopke pouzdana su i jednostavna rješenja za instalaciju i korištenje koja će doprinijeti postizanju značajnih ušteda energije.

Isključite uređaje kada ih ne koristite!

U današnjim kućanstvima broj elektroničkih uređaja u stalnom je porastu. U cilju postizanja ušteda, po prestanku korištenja valjalo bi ih isključivati, a ne koristiti standby funkciju. Vremenske programibilne sklopke s tjednim programiranjem pravo su rješenje za upravljanje radom kućnih uređaja i njihovo isključivanje u zadanim terminima. Neočekivano će sačuvati energiju te produžiti životni ciklus vašeg računala, pisača, TV prijamnika i ostalih kućnih uređaja.

Održavajte željenu temperaturu u domu!

Energetski stručnjaci često će preporučiti i ulaganje u kvalitetnu toplinsku izolaciju, no ako niste spremni za takav trošak, i manja će tehnološka unaprjeđenja učiniti svoje. Kompanija Schneider Electric, zahvaljujući iskustvu u energetici, razvila je čitavu paletu rješenja koja donose uštede i pozitivno djeluju na kućni budžet. Jedan od savjeta je održavanje odgovarajuće temperature tijekom dana, odnosno noći, što se između ostalog može postići ugradnjom programibilnih termostata  s mogućnošću tjednog programiranja. Sve ovo zajedno može se objediniti u jedinstveni pametni sustav za nadzor i upravljanje ugradnjom opreme za kućnu automatizaciju baziranu na KNX otvorenom standardu. 

PrintBookmark and Share

<< Return
// Za Coockie //Za MC