Rasvijetljenost

Rasvijetljenost (simbol: E, jedinica: luks) označava koliko svjetlosti, odnosno koliko svjetlosnog toka (u lumenima) pada na određenu površinu iz određenog izvora svjetlosti. Kada je površina od jednog kvadratnog metra jednoliko osvijetljena jednim lumenom svjetlosnog toka, tada rasvijetljenost iznosi jedan luks. Na primjer, obični plamen voštane svijeće stvara rasvijetljenost od oko jednog luksa na udaljenosti od 1 metra.
Rasvijetljenost se mjeri na horizontalnim i vertikalnim površinama pomoću luksometra. Međutim, to nije precizno mjerenje svjetlosti u prostoriji, jer ona bitno ovisi o faktoru refleksije svjetlosti površina u prostoriji. Pod istom rasvjetom bijela soba izgleda svjetlije od sobe s tamnim površinama. Vidi također polucilindrična rasvijetljenost.

  

Budući da distribucija svjetlosti obične rasvjete nije jednolika, standardi se obično odnose na prosječnu rasvijetljenost. Time se nepravilnosti uzimaju u obzir na matematički način: prosječna rasvijetljenost je izmjereni aritmetički prosjek rasvijetljenosti unutar prostorije.