Rasvjeta sobnog bilja

Rasvjeta pojedinačnih biljaka, Rasvjeta žardinijera, Zahtjevi za rasvjetu biljaka

Rasvjeta pojedinačnih biljaka
Kao element dizajna i sredstvo poboljšanja zraka, sobno bilje sastavni je dio doma i radnog okruženja. Za rast biljaka potrebna je svjetlost – većini više od 1000 luksa rasvijetljenosti oko 16 sati dnevno. Količina potrebne svjetlosti rijetko se može dobiti samo dnevnom svjetlošću, stoga je potrebna umjetna rasvjeta kao zamjena ili dodatak.
Učinak koji svjetlost ima na biljke temeljito je istražen, a rezultate istraživanja vrtlari koriste kako bi pospješili rast biljaka u stakleniku (rasvjeta biljaka). Ono što se zna o unaprjeđenju rasta biljaka može se upotrijebiti i u domu i u poslovnom prostoru, no ovdje se pozornost mora posvetiti i njihovoj dekorativnoj funkciji.
Jedan važan aspekt jest spektralna kompozicija svjetlosti: unaprjeđenje fotosinteze, prirodnog rasta i prirodnog oblikovanja cvijeća zahtijeva kombinaciju ljubičasto-plavog i narančasto-crvenog spektrae boje. De luxe visokotlačne živine žarulje, tropojasne fluorescentne žarulje, štedne žarulje ili fluokompaktne žarulje imaju neophodne spektralne profile. Druge prednosti ovih žarulja jesu dobar uzvrat boja u prikazivanju prirodnih boja lišća i cvjetova i visoka svjetlosna učinkovitost za ekonomičan rad.
Svjetiljke za biljke – izdužene tropojasne fluorescentne žarulje s površinom kružnog oblika za druge žarulje – vise sa stropa i prilagodljive su pa se mogu postaviti na različite visine. Time se svjetiljka može držati na potrebnoj udaljenosti od biljke koja raste. Važna napomena: trebala bi se održavati udaljenost od najmanje 25 do 50 cm kako bi se biljke zaštitile od visokih temperatura. Vertikalna rasvjetljenost potiče pravilan rast.

Rasvjeta pojedinačnih biljaka
Za  jednu biljku dovoljna je svjetiljka od 50 do 80 vati s de luxe visokotlačnom živinom žaruljom; za grupe biljaka potrebno je koristiti nekoliko svjetiljki ovakvog tipa. Ukoliko je biljkama potrebno relativno malo svjetlosti, mogu se koristiti svjetiljke sa štednim žaruljama ili fluokompaktne žarulje od 20 vati.  Adekvatna boja svjetlosti je toplo bijela.
Za akcentnu rasvjetu u uredima, gdje je razina rasvjete sama po sebi visoka, de luxe visokotlačne živine žarulje predstavljaju dobar izbor za svjetiljke za rasvjetu biljaka. Osim toga, često se koriste na recepcijama, u hotelima, staklenicima i domovima.

Rasvjeta žardinijera
Za uske izdužene žardinijere i viseće tegle, svjetiljke s tropojasnim fluorescentnim žaruljama predstavljaju idealno rješenje. Mogu se rasporediti u neprekidnim redovima, na primjer na recepcijama i drugim prostorijama u kojima se gosti zabavljaju ili u staklenicima. Kada je crvenkasti uzvrat posebnih fluorescentnih žarulja nepoželjan, preporučene alternative jesu tropojasne  fluorescentne žarulje toplo bijele (830) boje svjetlosti. Kada se više svjetiljki upotrebljava, mogu se kombinirati podjednako sa žaruljama dnevno bijele boje svjetlosti (860).

Zahtjevi za rasvjetu biljaka
Biljke imaju vrlo različite potrebe vezane uz rasvjetu. Palma yucca, primjerice, zahtijeva više svjetlosti od kaučuka. Glavni faktori koji određuju zahtjeve rasvijetljenosti biljaka jesu zemlja porijekla i položaj. Ako se radi o biljci tipičnoj za tropske krajeve, trebat će joj više svjetlosti nego biljci koja obično raste u zasjenjenom staništu. Ako se nalazi dublje u sobi, odnosno dalje od prozora, trebat će joj dodatna rasvjeta na duži vremenski period nego ukoliko se nalazi uz sam prozor.
Rasvijetljenost se može usklađivati prema potrebi korištenjem žarulja različite snage, različitog broja žarulja i/ili mijenjanjem udaljenosti između svjetiljki i biljke (što su udaljenije, niža je rasvijetljenost). Svjetlost je biljki potrebna između 12 i 16 sati dnevno. Stoga bi uklopni sat bio koristan.
Donja tablica sadrži smjernice za rasvijetljenost na sobnoj temperaturi od 20°C. Visoke temperature zahtijevaju nerazmjerno veću rasvijetljenost. 2000 luksa moglo bi biti dovoljno za temperaturu od npr. 20°C, dok je najmanje 2800 luksa potrebno za 25°C.