Lokacija
Lipapromet d.o.o.
Radnička cesta 220a
10000 Zagreb
Hrvatska

t: +385 1 2415 222
f: +385 1 2415 244
e: info@lipapromet.hr
w: www.lipapromet.hr

Radno vrijeme:
pon-pet: 07:30-15:30
sub: 08:00-12:00

 
 

  Rasvjeta hodnika i predvorja

  Akcentna rasvjeta (hodnik i predvorje), Opća rasvjeta (hodnik i predvorje), Rasvjeta stalaka za kišobrane i šešire, Rasvjeta ogledala (hodnik i predvorje)

  Prošla su vremena kad je hodnik bio samo prolaz za izlaz ili ulaz u kuću. Niti jedan hodnik nije danas potpun bez pisaćeg stola ili stola za telefon, vješalice za kapute ili ogledala. Veći hodnici mogu također imati kabinete, sustave polica, ormara ili mjesta za sjedenje. Rasvjeta mora biti ne samo funkcionalna već i ugodna: ona integrira hodnik u ostatak kuće i stvara ugođaj dobrodošlice za goste.

  Akcentna rasvjeta
  Atmosfera bilo koje sobe može se oživjeti i naglasiti rasvjetom, pa ni hodnici nisu iznimka. Uski snopovi svjetlosti za selektivnu rasvjetu i/ili širokosnopni reflektori za plošno  osvjetljavanje slika ili dijelova zidova daju željeni efekt. Druge opcije za akcentnu rasvjetu jesu rasvjeta slika, osvijetljene vitrine i sustavi polica.

  Osvijetljeni zidovi i taman strop znatno utječu na prostorni dojam čineći sobu s visokim stropom nižom. Isto tako, da bi nizak hodnik izgledao višim potrebno je osigurati velik broj izvora svjetlosti – na primjer ugradne downlightere na strop. Uski dugački hodnici izgledaju kraće kad su osvijetljeni izduženim svjetiljkama ili rasvjetnim sustavima koji se postavljaju na poprečne točke, a prostorni dojam vrlo malih hodnika može se poboljšati okruglim svjetiljkama.

  Opća rasvjeta
  Odgovarajuća opća rasvjeta olakšava orijentaciju te čini hodnik sigurnijim. Ovakva rasvjeta može se dobiti različitim pojedinačnim površinski montiranim stropnim svjetiljkama, ugradnim stropnim svjetiljkama ili širokosnopnim spot svjetiljkama koje se montiraju na sajle ili na sustave strujnih tračnica. Osobito je u velikim hodnicima nužna dodatna radna rasvjeta, barem za ogledala ili stalke za kapute. Naglašena rasvjeta osvijetljenih slika oživljava atmosferu u sobama.

  Sjajna topla bijela svjetlost koju daju niskonaponske halogene žarulje ili one od 230 V popularan su izbor. Osim ovih žarulja, alternativa su i štedne žarulje ili fluokompaktne žarulje.

  Rasvjeta stalaka
  Jednolika rasvjeta stalaka i ormara olakšava nam traženje jakne ili kaputa koji želimo. Rasvjeta stalaka za kapute obično je dio opće rasvjete stropnim površinski montiranim svjetiljkama, ugradnim stropnim svjetiljkama ili širokosnopnim spot svjetiljkama montiranim na sajle ili strujne tračnice. Za manje stalke rješenje su zidne svjetiljke koje se postave s lijeve i desne strane u visini ramena.

  Svjetiljke koje su ugrađene u stalke za kapute obično ne daju dovoljno svjetlosti, ali mogu biti lijep dodatak općoj rasvjeti. Na mjestima na kojima su svjetiljke ugrađene ili postavljene na drvene površine važno je osigurati da imaju vidljiv simbol VDE, ENEC ili GS, ali i simbol „M“ za zaštitu od požara.

  Rasvjeta ogledala
  Vizualni zadaci koji se obavljaju ispred ogledala zahtijevaju blagu rasvjetu s malim bliještanjem. U ovom slučaju, najbolja su opcija zidne svjetiljke koje se postavljaju sa svake strane ogledala i koje su zasjenjene te štite promatrača. Osoba pred ogledalom, ali ne i samo ogledalo, trebala bi biti osvijetljena i s lijeve i s desne strane dodatnom svjetiljkom koja osvjetljava odozgo.

  Kada nije moguće upotrijebiti zidne svjetiljke, alternativa je ogledalo s ugradnim svjetiljkama. Ako se odaberu stropne površinski montirane svjetiljke, ugradne stropne svjetiljke ili spot rasvjetna tijela, moraju se ispravno postaviti, na primjer pod kutom tako da se svjetlost usmjeri prema zidu lijevo i desno od ogledala.

  PrintBookmark and Share

  << Return